HOME
CROW-DUB

HOMEEFEKTIKONTAKT
     
 
 
ŠTO JE DUB
 
 
 
 

DUB je žanr glazbe nastao od reggae glazbe u 1960-tim te se obično smatra podžanrom te vrste glazbe iako se razvio i proširio izvan opsega reggae-a. Osnovna karakteristika dub-a je preoblikovanje (remix) neke izvorne glazbene snimke na način da se uklone vokali te naglase bubnjevi i basovi (ovakva ogoljela verzija naziva se "riddim"), te se tako dobivenom melodijom manipulira od dodavanja različitih dinamičkih efekata kao što su echo, reverb, delay i slično, preko ubacivanja najrazličitijih zvukova (prirodnih ili elektronički generiranih) pa sve do dodavanja dijelova iz nekih drugih glazbenih snimaka.

Začetnici dub-a su Osbourne "King Tubby" Ruddock, Lee "Scratch" Perry, Errol Thompson i drugi, a slične eksperimente manipulacijom i miješanjem više zvukova u originalnu snimku ne bi li se dobilo nešto novo i drugačije radili su 1960-tim godinama i muzički producenti Clive Chin i Herman Chin Loy. Danas su najveći majstori dub-a Adrian Sherwood, The Mad Professor i Jah Shaka. Dub je utjecao na mnoge žanrove glazbe, uključujući i rock (kao najznačajniji podžanr nastao je post-punk i druge vrste punk-a), zatim pop, hip hop, disco i kasnije house, techno, ambient i trip hop. Dub je postao osnova glazbenih žanrova jungle/drum and bass i dubstep. Podžanr dub glazbe je afro-dub.

Riječ DUB, kao skraćenica za double, je obično obilježavala dodavanje teksta, zvučnih efekata, drugih glazbenih podloga, ili dijaloga na drugim jezicima na postojeći film, ili glazbenu snimku, kao i miješanje različitih zvukovnih ili videozapisa u jednu snimku. Međutim, na Jamajci odakle potiče ta vrsta glazbe izraz dub imao je više značenja, a vezao se uz termine koji opisuju erotski ples, seksualnost i seksualne atribute što je kao tema često prisutna u imenima i tekstu reggae pjesama (npr. u pjesmi Dub a Pum Pum od The Silvertonesa izraz pum pum se u jamajkanskom slengu koristi za ženski spolni organ, a u pjesmi "Dub a Dawta" od Big Joe and Fay's izraz Dawta u slengu znači djevojka. I-Royeva pjesma Sister Maggie Breast također u naslovu i tekstu ima više referenci na seksualne atribute. Neki glazbenici kao primjerice Bob Marley i The Wailers pojam dub koristili su u drugačijem značenju. Tijekom koncerta ako bi se tražilo "dub this one!" to je značilo da treba naglasiti bubnjeve i basove. Slično tome pojam dubwise koristi bubnjar Sly Dunbar kada želi da se sviraju samo bubnjevi i bas. Augustus Pablo smatra da je pojam dub nastao od termina dub plate, a John Corbett je mišljenja da je dub izvedenica od riječi duppie što u jamajkanskom slengu znači duh.

 
 
ŠTO JE CROW DUB
 

CROW DUB je analogni generator FX zvučnih efekata sa širokim mogućnostima generiranja, moduliranja i sintetiziranja različitih pojedinačnih zvukova, zvučnih efekata i sekvenci koje se koriste kod stvaranja glazbe kao što je DUB i njemu slični žanrovi.

Ugodno i bez potrebe za učenjem nota i mukotrpnim višegodišnjim uvježbavanjem sviranja, kombinirajući već samo jedan ili dva potenciometra CROW DUB-a moći ćete nevjerojatno vjerno, lako, efektno i savršeno ne samo simulirati zvuk već i izravno stvarati melodiju velikog broja muzičkih instrumenata, od frule i gajdi, preko violine, trube i električne gitare, do egzotičnog zvuka theremina i ostalih „svemirskih“ zvukova u rasponu od basa koji svojim prolaskom prouzrokuje titranje vašeg tijela pa sve do visokih frekvencija koje stvaraju halucinogeni efekt na vaš sluh uz savršeni vibrato. Vrlo brzo nakon upoznavanja sa CROW DUB-om moći ćete stvarati prirodne zvukove od npr. cvrčaka i pjeva ptica, preko zvukova različitih motora pa sve do moduliranih zvukova koji oponašaju ljudski glas ili zviždanje.


CROW DUB je napravljen kao potpuno samostalan uređaj u prenosivom aluminijskom kovčegu sa ugrađenom punjivom Li-Po baterijom i punjačem, pojačalom i zvučnikom, a također pruža i široke mogućnosti spajanja na druge audio uređaje preko linijskog ili izravnog zvučničkog izlaza, odnosno na vanjske kontrole drugih uređaja (CV i TRIGGER ulazi).

CROW DUB dolazi u kučištu vanjskih dimenzija 25x18x9 cm sa ukupnom težinom od 1,5 kg. Ugrađena Li-ion baterija je napona 12V i kapaciteta 1800mAh. Potrošnja struje iznosi od 50 do 350 mA što ovisi o namještenoj izlaznoj snazi ugrađenog pojačala (LEVEL). To daje autonomiju od 5 do 36 sati rada bez punjenja baterije. Punjač baterije nalazi se u kompletu uređaja.


CROW DUB ima ukupno 7 potenciometara i 6 sklopki za generiranje, moduliranje i kombiniranje zvučnih efekata. Blok-shema i pregled svih kontrola i priključaka sa opisima slijede u nastavku, a neke primjere zvukova pogledajte u EFEKTIMA.

 

 

LFO VCA POJAČALO SNAGE VCO STEPS A/D GENERATOR ATTENUATOR PITCH MOD STEP MOD VCA MOD PITCH MOD SPEAKER OUT LINE OUT CV-IN TRIG-IN

 
 
OZNAČITE MIŠEM KOMPONENTE I KONTROLE ZA PRIKAZ DODATNIH INFORMACIJA
DC 12V SPEAKER OUT LINE OUT CV-IN TRIG-IN SWITCH STEPS PITCH MOD DEPTH LFO SPEED ATTACK DECAY LEVEL STEP MOD PITCH MOD PITCH MOD REPEAT VCA MOD LED FIRE CROWDUB ZVUČNIK
 

KAKO NABAVITI DUB

 
Postoje dva načina.

Prvi je višednevno surfanje internetom i internetskim trgovinama sa ključnom riječi DUB SIREN, nakon čega ćete u rasponu cijena od stotinjak pa sve do nekoliko tisuća dolara pronaći DUB uređaje i slične generatore zvučnih efekata, od različitih jednostavnih verzija do jednako tako različitih naprednijih izvedbi, od elektroničkih shema i KIT-ova za samogradnju do gotovih uređaja različitih tipova i dizajna, ali, gdje kvaliteta i mogućnosti ponuđenih uređaja nisu uvijek (nažalost) razmjerno popraćeni i sa njihovom cijenom. Kao i kod svega što se u svijetu prodaje, tako su i kod kupnje DAB-a moguće sve kombinacije između osnovnih parametara: kvalitete uređaja, mogućnosti, dizajna i cijene. Naravno da je DUB potrebno naručiti iz inozemstva pa osim što to ograničava mogućnosti nabavke također treba računati i sa dodatnim troškovima. Svi želimo postići što bolji odnos uloženo-dobiveno ali reklama, nepotpuni, netočni ili neusporedivi podaci i slični marketinški trikovi čine svoje i lako je na kraju svega ostati razočaran.

CROwDUB team napravio je kompletnu analizu tehnologije i tržišta DUB i sličnih uređaja za generiranje zvučnih efekata. Izrađeno je na desetke različitih uređaja toga tipa prema originalnim i drugim dostupnim elektroničkim shemama, izvršena su mjerenja i podešavanja na profesionalnoj opremi, isprobano je jednako toliko gotovih dobavljivih uređaja, izvršeno je testiranje od strane profesionalnih muzičkih sastava… Na taj način bilo je moguće napraviti izravnu usporedbu svih realnih karakteristika testiranih uređaja, te krenuti u izradu novog DAB-a u kojem će se s jedne strane objediniti sve dobre funkcije i sklopovi, a s druge ispraviti nedostaci uređaja identificirani tijekom testova. Težilo se ugradnji sklopova i kontrola koji će pokriti sve funkcije i mogućnosti uređaja koji su trenutno dobavljivi u cjenovnom rasponu do 500 dolara ali i još puno više. Tražila se potpuna autonomnost u radu ali i izravno povezivanje sa drugim audio uređajima, čvrsto, kompaktno i prenosivo kućište, te dobra završna obrada i dizajn. Tako je nastao CROW-DUB.

CROW-DUB je drugi (i zasigurno najbolji) način da nabavite vlastiti DUB generator zvučnih efekata i prepustite se uživanju otkrivanja i stvaranja novih zvukova, sa osiguranim najboljim omjerom uloženo-dobiveno. CROW-DUB ima preporučenu cijenu od 225 dolara (1300 kn za hrvatsko tržište), svi troškovi uključeni. I garantirano vrijedi svakog centa (kune).