HOME
ECHELON - GLOBALNI SPIJUNSKI SUSTAV
 
Podmornica mreže Echelon
Podmorski komunikacijski kablovi
Inmarsat
Intelsat-5

Intelsat-7
Intelsat-8
Cornwall
Cornwall
Cornwall
Cornwall
Cornwall
Sugar Grove
Yakima
Yakima
Yakima
Waihopai
Waihopai
Waihopai
Waihopai
Geraldton
Ascension
Ascension
Ascension
Ascension
Ascension
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Menwith Hill
Leitrim
Leitrim
Leitrim
Bad Aibling
Bad Aibling
Bad Aibling
Bad Aibling
Misawa
Morelos
Morelos
Morelos
Tangimoana
Diego Garcia
Diego Garcia
Diego Garcia
Pine Gap
Pine Gap
Pine Gap
Pine Gap
Pine Gap
Pine Gap
Fort Meade
Fort Meade
Fort Meade
Duncan Campbell
Ayios Nikolaos
Buckley AFB
Buckley AFB
Buckley AFB
Chicksands
Chicksands
Chicksands
DSD
Nizozemska
Rosman
Sabana Seca
Skibsbylejren
Skibsbylejren

ECHELON

Američka NSA (National Security Agency) stvorila je najveći globalni špijunski sustav pod kodnim imenom ECHELON, koji hvata i analizira svaki telefonski poziv, fax, e-mail i telex poruku poslanu bilo gdje u svijetu. Echelon kontrolira NSA i djeluje uz suradnju: Government Communications HeadQuarters of England (GCHQ), Communications Security Establishment of Canada (CSE), The Australian Defence Security Directorate (DSD), i Government Communications Security Bureau of New Zeland (GCBS). Ta suradnja, koja je nastala iz zajedničkih napora tijekom drugog svjetskog rata u presretanju radio transmisija, formalizirana je tajnim ugovorom iz 1948. godine pod imenom UKUSA i primarno je bila usmjerena protiv SSSR-a. Ovih pet UKUSA agencija su trenutno najveće obavještajne organizacije u njihovim vlastitim zemljama.

NSA
GCHQ
CSE
DSD
GCBS

Sustav Echelon je, naravno, tajna mreža te su stoga vlade zemalja uključenih u taj sustav jako osjetljive kada ih se optužuje da naveliko prisluškuju milijune svojih građana. Američka vlada još uvijek poriče da sustav uopće postoji. Saznanja o postojanju ovog sustava možemo zahvaliti samo vladama Australije i Novog Zelanda.
40 godina prošlog stoljeća novozelandska obavještajna agencija GCSB pomagala je zapadnim obavještajnim službama u špijuniranju pacifičkog pojasa, bez znanja novozelandske javnosti i većine političara. Kasnih 80-ih, u odluci koju su vjerojatno zažalile, SAD su ponudile Novom Zelandu pridruživanje najtajnijem globalnom obavještajnom sustavu Echelon. Ono što NSA nije znala je da su do kraja 80-ih mnogi djelatnici GCSB-a odlučili da se takve aktivnosti odvijaju predugo u prevelikoj tajnosti, te su odlučili dati intervjue i razotkriti tajne novozelandske špijunske aktivnosti. Na kraju, više od 50 ljudi koji su radili u obavještajnim i srodnim djelatnostima odlučilo progovoriti… Naravno, samo poimanje da obavještajne službe upadaju u e-mail, fax i telefonske komunikacije nije ništa novo. Ono što novozelandsko Ťcurenjeť razlikuje od ostalih je u činjenici da se u materijalima koje je Ťprocuriloť novozelandsko obavještajno osoblje nalaze precizne informacije o tome gdje se samo špijuniranje odvija, kako sustav radi, kakve su mu sposobnosti, što su mu mane i mnogi detalji poput kodnih imena. Aktivnosti koje su oni opisali omogućili su dokumentiranje nekih sustava i projekata koji su se odnosili na cjeli savez, a koji su dugo držani u strogoj tajnosti. Od tih sustava, daleko najvažniji je ECHELON.

Princip rada

Sustav Echelon je, zapravo, vrlo jednostavno zamišljen: presretajuće stanice smještene po cijeloj planeti Zemlji da bi hvatale sve satelitske, mikrovalne i radio komunikacije preko optičkih kablova i da te informacije procesuiraju kroz veliku mrežu računala NSA, uključujući napredne programe za prepoznavanje glasa i znakova "OCR" (optical character recognition), tražeći ključne riječi ili fraze (poznatije kao Echelon riječnik), koje bi natjerale računala na snimanje i prosljeđivanje na daljnju obradu i analizu. Međutim, za razliku od većine špijunskih sustava projektiranih za vrijeme Hladnog rata, ECHELON je primano projektiran za špijuniranje nevojnih ciljeva: vlada, organizacija, poslovnih subjekata, i pojedinaca u praktično bilo kojoj zemlji. On praktički pogađa svaku osobu koja komunicira u međunarodnom (a nekad i lokalnom) prometu, a nije dizajniran za prisluškivanje e-maila, faxa ili telefona određenog pojedinca. Umjesto toga sustav radi tako što neselektivno presreće ogromne količine navedenih komunikacija, i pomoću kompjutera izabire potencijalno zanimljive poruke iz mase nezanimljivih.

Mreža Echelon

Mreža Echelon-a rasteže se preko čitave Zemlje i seže u svemir. Uspostavljen je lanac prislušnih postaja, doslovno oko svijeta, koje prisluškuju sve značajne komponente međunarodnih telekomunikacijskih mreža. Neke nadziru komunikacijske satelite, neke kopnene komunikacijske mreže i druge radio-komunikacije. ECHELON je umrežio sva ova postrojenja (zemaljske presretačke stanice, brodove pod zapovijedanjem tajnih službi koji plove na sedam mora i super tajne satelite, koji "vire" na visini od 20000 milja iznad naših glava) pružajući NSA i UKUSA članicama mogućnost presretanja velikog djela komunikacije na planetu. Ne smijemo zaboraviti ni podmornice koje se spuštaju na velike dubine iznad pomorskih kablova i hvataju sve što se tom kablovima prenosi.

  Pomorski kablovi u Mediteranu

Vrlo malo signala uspije izmaknuti ovoj elektronskoj hvataljci. Dogovorom UKUSA članice su odlučile da svaka agencija usmjeri svoju elektronsku prislušnu "usisivačku" opremu na neki dio globusa, kako bi mogli tražiti i pratiti svaku minutu signala. NSA u Americi pokriva komunikacijske signale oba američka kontinenta, GCHQ u Velikoj Britaniji je odgovorna za Evropu, Afriku i Rusiju zapadno od Urala, DSD u Australiji sudjeluje u SIGINT skupini za jugoistočnu Aziju i jugozapadni Pacifik i zone istočnog Indijskog oceana, GSCB na Novom Zelandu je odgovoran za južni Pacifik, tj. za sve otočke skupine u njemu; CSE u Kanadi se bavi sjeverom Rusije, sjeverom Evrope i Američkim komunikacijama.

Prislušne postaje

Prva komponenta ECHELON mreže su goleme prislušne postaje posebno usmjerene na međunarodne telekomunikacijske satelite (Intelsat i Inmarsat) koje koristi većina telekoma u svijetu, te se preko njih odvija najveći dio telefonskog i fax prometa između zemalja i kontinenata, ponajprije civilni telekomunikacijski promet, ali također i diplomatske i vladine komunikacije, što je od velikog značaja za UKUSA članice. Prsten od dvadesetak Intelsata je pozicioniran u geostacionarnoj orbiti iznad ekvatora, a svaki služi kao relej za desetke tisuća simultanih telefonskih poziva, faxova, e-maila. Pet UKUSA prislušnih postaja je uspostavljeno za presretanje komunikacija koje Intelsati prenose:
Britanska GCHQ postaja locirana je na vrhu strmih litica iznad mora kraj Morwenstow-a u Cornwallu. Satelitski su tanjuri usmjereni prema Intelsatima nad Atlantikom, Evropom, i inklinirani gotovo na horizont, iznad Indijskog oceana.
NSA postaja kod Sugar Grove locirana 250 kilometara jugozapadno od Washingtona, DC, u planinama Zapadne Virginije pokriva Intelsate nad Atlantikom, koji odašiljaju prema južnoj i sjevernoj Americi.
Još jedna NSA postaja je u državi Washington (krajnji sjeverozapad SAD) 200 km jugozapadno od Seattlea, unutar Yakima vojnog poligona (Yakima Firing Center). Stanica Yakima cilja na komunikacije Tihog oceana sjeverne zemljine polutke i Daleki istok. Zamjenom satelita Intelsat 5 serije sa Intelsat 701 i Intelsat 703 satelitima, koji su imali preciznije usmjereno odašiljanje, onemogućilo se bazi Yakima prijam signala južne hemisfere pa su zamjenske prislušne stanice podignute u Australiji i Novom Zelandu. Njihova južnopacifička lokacija omogućava globalno presretanje.
Novi Zeland daje postaju kod Waihopai-a, a Australija Geraldton postaju u zapadnoj Australiji, koje pokrivaju područje Azije, zemlje Južnog Pacifika i Tihi ocean.
Novozelandsko obavještajno osoblje bilo je usko umiješano u NSA-inu Yakima postaju od 1981, kada je NSA nagovorila GCSB na učešće u projektu presretanja komunikacija japanskog veleposlanstva. Od tada, svih pet UKUSA agencija su bile odgovorne za nadgledanje diplomatskih kanala iz svih Japanskih ispostava na istom djelu globusa na kojem su zadužene za opće nadgledanje. Do integracije Novog Zelanda u Echelon otvaranjem Waihopai postaje 1989. njegov dio presretanja japanskih komunikacija presretan je u Yakimi i slan je neobrađen u sjedište GCSB-a u Wellingtonu na dešifriranje, prevođenje i ispis u UKUSA format obavještajnog izvještaja (NSA je isporučivala programe za razbijanje koda).
Postoji i dodatna stanica na otoku Ascension u Atlanskom oceanu između Brazila i Angole za koju se pretpostavlja da presreće komunikacije Intelsata za južnu polutku Atlantika.
Ostali se sateliti prate tim istim stanicama, kao i iz baza u Menwith Hillu u Engleskoj, Shoal Bay u Australiji, Leitrim u Kanadi, Bad Aibling u Njemačkoj i Misawa u Japanu. To su sateliti koji većinom služe za ruske i regionalne telekomunikacije. Poznato je da baza Leitrim presreće komunikacije južnoameričkih satelita, uključujući Morelos satelite u vlasništvu meksičke telefonske kompanije.
Još nekoliko desetaka prislušnih baza razbacano je po čitavoj Zemlji, a locirane su u vojnim bazama na stranom teritoriju. Takve stanice imaju vrlo važnu ulogu u vremenskoj nadmoći, jer se većina svjetskih komunikacija odvija na radio-frekvencijskim opsezima. Na HF području radio-komunikacije imaju značaj, jer poslužuju satelite koji tada te informacije prenose vojnim brodovima i avionima širom svijeta. VHF i UHF područja su nešto kraćeg dosega, ali se također koriste za taktičke vojne operacije unutar državnih granica. Glavne prislušne stanice ovakvog tipa u mreži UKUSA su Tangimoana na Novom Zelandu, Bamaga u Australiji i baza na atolu Diego Garcia u Indijskom oceanu.
Posebna mreža HFDF (High frequency Direction Finding - visoko frekventni radio-goniometri) presreće komunikacijske signale samo zato kako bi locirala pozicije brodova i zrakoplova. Kada te stanice nisu uključene u analizu poruka, igraju važnu ulogu u nadzoru kretanja pokretnih vojnih meta. Najveću ulogu u HFDF načinu špijuniranja je imala kanadska CSE pod kodnim imenom ClassicBullseye i bila je glavna baza stanice Atlanskog i Tihog oceana pri motrenju na sovjetske brodove i podmornice za vrijeme "hladnog rata". Stanice od Kingstona i Leitrima (Ontario) do Gandera (Newfoundland) na atlantskoj strani, motrile su na Arktik i prisluškivale ruske podmorničke baze u Petropavlovsku i Vladivostoku. CSA također doseže do malog kontingenta zrakoplovne baze Lackland Air Force Base u San Antoniu (Texas) koji najvjerojatnije nadgleda komunikacijske "mete" u Južnoj Americi.

Sateliti sustava Echelon

Vrlo važna podrška sustavu Echelon je američka mreža špijunskih satelita koja povezuje prijeme svih baza raštrkanih po UKUSA carstvu. Ove satelite je lansirala NSA u suradnji sa sestrinskim špijunskim agencijama NRO (National Reconnaissance Office) i CIA (Central Intelligence Agency). Serije Ferret iz 60-tih godina, Canyon, Rhyolite i Aquacade sateliti iz 70-tih i Chalet, Vortex, Magnum, Orion, i Jumpseat serije satelita su zamijenjene Mercury, Mentor i Trumpet satelitima u 90-tim godinama.

CIA
NRO
Satelit
Kom
Orbita (milja)
Proizvođač
Namjena
Advanced KH-11
3
200
Lockheed Martin špijunske fotografije rezolucije 5 inča
LaCrosse Radar Imaging
2
200 - 400
Lockheed Martin špijunske fotografije rezolucije 3-10 stopa
Orion / Vortex
3
22 300
TRW nadzor telekoma
Trumpet
2
200 - 22300
Boeing nadzor mobilnih telefona
Parsae
3
600
TRW nadzor oceana
Satellite Data System
2
200 - 22300
Hughes prijenos podataka
Defense Support Program (DSP)
4+
22300
TRW / Aerojet rano upozoravanje o raketnim lansiranjima
Defense Meteorological Support Program
2
500
Lockheed Martin meteorologija, detekcija nuklearnog udara
Ovi sateliti za nadzor rade kao velika lopata koja grabi sve elektroničke komunikacije, razgovore mobilnih telefona i različitih radio odašiljanja. Stanice koje kontroliraju operacije i usmjeravanje tih satelita su pod nadzorom SAD-a, usprkos njihovim lokacijama u stranim vojnim bazama. Dva najvažnija centra za prijem su Menwith Hill u Engleskoj i Pine Gap u Australiji.

Baza Mentwith Hill

Mentwith Hill baza se nalazi na području sjevernog Yorkshirea pored Harrogatea u Engleskoj. Koliko je njena uloga u čitavom sustavu Echelon važna, govori i izvješće Europskog Parlamenta od 2001. godine, koje kaže kako se "sve e-mail poruke, telefonske i fax komunikacije čitave Evrope rutinski presreću od strane američke NSA, prenose sve ključne informacije s evropskog kontinenta u London, a onda putem satelita šalju u Fort Meade (Maryland) uz pomoć opreme u Menwith Hillu". Postojanje i važnost ove stanice je prvi razotkrio britanski novinar i istraživač Duncan Campbell 1980. godine. Danas je to najveća špijunska stanica na svijetu s više od 25 satelitskih prijamnih stanica i zapošljava 1400 ljudi američkog NSA osoblja i 350 članova ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon što su informacije procurile u javnost, ova baza je glavna meta protesta mirovnih aktivista i pod stalnim je pritiskom evropskih vlada, koje su uvjerene da je čitava mreža uključena u nadzor civila i ekonomske špijunaže. Počeci baze Menwith Hill sežu u 1951. godinu kada su britanski Ratni ured i američko zrakoplovstvo potpisali ugovor o zakupu zemljišta koje je nudila britanska vlada, a 1966. je NSA preuzela zakup. Do sredine 70-tih Menwith Hill je koristio za presretanje internacionalnih zakupljenih vodova i nediplomatskih komunikacija. Prispijećem jednog od prvih sofisticiranih IBM računala u ranim 60-im bilo je moguće razvrstavati veliku količinu telexa, koji su sadržavali internacionalne poruke, brzojava i telefonskih razgovora od raznih vlada, ekonomije i civilnog sektora i u njima tražiti bilo kakvu političku, vojnu ili ekonomsku vrijednost. Sama baza iz zraka izgleda kao da je netko porazbacao loptice za golf. Baza je zaštićena s nekoliko ograda i nekoliko desetaka kamera.

Sustavi u bazi Mentwith Hill
STEEPLEBUSH 160 milijuna dolara vrijedan sustav dovršen 1984. ostvario je mogućnosti nadzora satelita čija je gradnja počela 1974. godine.
RUNWAY Krećući se istočno i zapadno preko raznih špijunskih baza ovaj sustav prima signale s Vortex satelita II. generacije i skuplja komunikacijski promet Evrope, Azije i bivšeg Sovjetskog Saveza. Tada te informacije preusmjerava računalu u Menwith Hill na daljnju obradu. Moguće je da je sustav Runway zamijenjen sustavom iste namjene RUTLEY.
PUSHER HFDF sustav koji pokriva VF područje između 3 i 30 MHz (radio odašiljanja CB radio stanica, prijenosnih radio stanica i ostalih radio odašiljačkih naprava). Vojska, ambasade, pomorstvo je glavni cilj ovog sustava.
MOONPENNY Sustav kojeg je razotkrio britanski novinar Duncan Campbell u 80-im godinama. Ovaj je sustav usmjeren na komunikacijske relejne satelite koji pripadaju stranim zemljama kao i Intelsat za Atlantik i Indijski ocean.
KNOBSTICKS 1 i 11 Namjena ovog antenskog sustava ne zna se sa sigurnošću, ali se pretpostavlja da je usmjeren na vojni i diplomatski komunikacijski promet Evrope.
GT-6#

Novi sustav instaliran pred kraj 1996. za kojega se vjeruje da prisluškuje satelite III. generacije kao što su Advanced orion ili Advanced Vortex, te je također moguće nadgledati novi satelit Advanced Jumpseat koji leti u polarnoj orbiti.

STEEPLEBUSH 11 Moderna inačica Steeplebush sustava iz 1984. Ovaj računalni sustav procesuira informacije prikupljene od Runway prijemnika koji skuplja promet sa Vortex satelita.
SILKWORTH Konstruirao ga je Lockheed Corporation. Glavni računalni sustav za Menwith Hill koji obrađuje većinu informacija prikupljenih od raznih spomenutih sustava.

Echelon rječnik

Kompjuteri u svakoj prislušnoj postaji ECHELON-a automatizirano pretražuju milijune poruka kako bi pronašli one koje sadrže unaprijed programirane ključne riječi, a unutar mreže znani su kao ECHELON Dictionary kompjuteri (Rječnici). Takvi kompjuteri, koji mogu automatizirano pretraživati promet za ključnim riječima, postoje od 70-ih godina, ali ECHELON je NSA dizajnirala tako da poveže sve te kompjutere i omogući tim postajama da djeluju kao integrirana cjelina. Ključne riječi sadrže sva imena, sve lokacije, subjekte itd. koji bi mogli biti spomenuti a vezano uz određenu sferu interesa. Svaka riječ svake uhvaćene poruke na svakoj postaji se automatski pretražuje kako bi se utvrdilo da li je određeni broj telefona ili e-mail adresa na listi. Tisuće istovremenih poruka su pročitane u Ťstvarnom vremenuť (real time) kako već dolaze u postaju, sat za satom, dan za danom, a kompjuteri traže obavještajnu iglu u telekomunikacijskom stogu sjena. Ipak, danas kada se većina svjetske poslovne komunikacije odvije e-mailom, faxom i telefonom špijuniranje ovih komunikacija donosi hrpu obavještajnih podataka. Desetke godina prije uvođenja ECHELON sustava, UKUSA saveznici su obavljali prikupljanje podataka, ali je svaka od agencija najčešće sama obrađivala i analizirala podatke uhvaćene sa vlastitih stanica.
Pod ECHELONOM, dictionary kompjuter sadrži ne samo ključne riječi matične agencije nego i liste ostalih agencija. U novozelandskoj presretačkoj stanici kod Waihopai (Južni otok) kompjuter je sadržavao odvojene pretraživačke liste za NSA, GCHQ, DSD, i CSE, uz svoju vlastitu. Kad god Dictionary naiđe na poruku koja sadrži jednu od ključnih riječi agencije, automatski ju odvoji i pošalje u sjedište agencije koje se poruka tiče. Nitko na Novom Zelandu ne nadgleda ili ikada vidi obavještajne podatke koje novozelandske prislušne postaje prikupe za strane agencije. Stoga, postaje manjih UKUSA saveznika djeluju za NSA nimalo različito nego da sama NSA ima svoje baze locirane na njihovom tlu.
Svaki od Dictionary kompjutera ima kodno ime kako bi se razlikovao od ostalih u mreži. Yakima postaja, locirana u pustinji između Saddle Mountainsa i Rattlesnake Hillsa, ima COWBOY Dictionary, dok Waihopai postaja ima FLINTLOCK Dictionary.
Ova kodna imena su zapisana na početku svake presretnute poruke, prije nego se odašilju preko ECHELON mreže, omogućavajući analitičarima identifikaciju mjesta presretanja.


Echelon računala

Kada se elektronski signali dovedu do stanice, prebacuju se na daljnju analizu kroz goleme sustave računala, kao što je SILKWORTH gdje programi za prepoznavanje znakova (OCR) i glasa dalje obrađuju pojedinu poruku. Ovi programi i računala su posljednja riječ tehnike i već duboko zadiru u budućnost.
MAGISTRAND je dio SILKWORTH računala koji se brine za snažne programe za ključne riječi. PATHFINDER (proizveden u kompaniji Memex UK) prosijava velike baze tekstualnih dokumenata i poruka u potrazi za ključnom riječi i frazom - bazirano na kompleksnim algoritmima. Programi za prepoznavanje glasa pretvaraju razgovore u tekst za daljnju obradu. Sustav VOICECAST može uhvatiti individualne glasovne uzorke, pa se tako mogu pratiti svi razgovori pojedine osobe. Praktički neprestano, Echelon obrađuje milijune poruka na sat, a velika većina tih poruka se izbacuje nakon što je pročitana u sustavu.

Lista službenih baza podataka operativnih u sustavu Echelon 1979. godine uključujući drugu generaciju Echelon-a

Poruke koje rezultiraju "pogotkom" šalju se agentima raznih UKUSA agencija. Poruke se tada obilježavaju četveroznamenkastim kodom koji predstavlja izvor ili subjekt poruke (npr. 5535 za japanski diplomatski komunikacijski promet, 8182 za komunikacije u kojima se spominje tehnologija šifriranja ...), kao i datum, vrijeme i kodni naziv baze. U zaglavlju poruke se stavlja kodno ime odabrane agencije: ALPHA-ALPHA (GCHQ), ECHO-ECHO (DSD), INDIA-INDIA (GCSB), UNIFORM-UNIFORM (CSE) i OSCAR-OSCAR (NSA). Tada se sve te poruke šalju svakom agencijskom štabu preko glavnog računalnog sustava PLATFORM. Svaka poruka se klasificira jednim od naziva: MORAY (tajna), SPOKE (tajnije nego MORAY), UMBRA (strogo povjerljivo), GAMMA (rusko presretanje) i DRUID (službe prosljeđuju članicama koje nisu pod UKUSA ugovorom).

NSA Trailmaper software prikazuje automatsko detektiranje privatnih mreža unutar STM-1 digitalnog komunikacijskog sustava

Zaključak

Prava snaga sustava Echelon, dakle, nije mogućnost hvatanja svake poruke, razgovora, faxa ili e-maila, nego njegova sposobnost da uhvati i raščlani samo one bitne tajnim službama.
Dakako, čitav ovaj sustav je još uvijek strogo čuvana tajna i sukobljava se s mnogim vladama i udrugama, ali dolazi do izražaja tek kada se vide neki od rezultata. Otkrivanje raketa na Kubi 1962. godine, hvatanje terorista otmičara broda Achille Lauro, otkrivanje upletenosti Libije u bombaškom napadu u diskoteci u Berlinu kada je poginuo jedan Amerikanac i mnogo drugih zadataka koji su prekriveni šutnjom i u omotnicama "strogo povjerljivo", upućuju na to da su sustavi poput ovog ipak korisni, barem za nacionalnu sigurnost SAD-a.
Posljednja saznanja su da je sustavom Echelon dnevno moguće uhvatiti preko tri milijarde telefonskih razgovora, fax poruka, e-mailova i drugih komunikacija. Što se tiče interneta, podaci govore da je više od 90% prometa koji se njime odvija pod nadzorom sustava Echelon. Čitav ovaj sustav možda se čini skup i kompliciran, ali probajte zamisliti koliko bi ljudi trebalo sudjelovati u prisluškivanju komunikacijskog prometa samo jedne države, pa bila to i mala Hrvatska. Do brojke se lako dolazi - pola stanovnika nego sada u njoj živi. Na sličan je način funkcionirao bivši Sovjetski Savez, gdje je mnogo ljudi bilo zaposleno u tajnim službama, vojsci i policiji, gdje su se susjedi međusobno prisluškivali i špijunirali. Tim ljudima je, naravno, trebalo osigurati plaće i oni nisu mogli obavljati druge poslove. Stoga su sustavi poput Echelona vrijedni uloženog truda, a najviše novca, za koji se točno zna u kolikoj je mjeri potrošen i još se naveliko troši.

"Data Workstation" softwerski sustav koji analizira do 10000 snimljenih poruka, identificira Internet promet, e-mail poruke i priloge uz njih