HOME
IZVIDNICKI I NADZORNI SATELITI

FOTOGRAFSKO I RADARSKO SLIKOVNI IZVIDNIČKI SATELITI - NIMA - RAND - CORONA KH-1, KH-2, KH-3, KH-4 - ARGON KH-5 - LANYARD KH-6 - GAMBIT KH-7, KH-8 - HEXAGON, BIG BIRD KH-9A, KH-9B - KENNAN, CRYSTAL KH-11 - IMPROVED CRYSTAL, IKON KH-12 - INDIGO, LACROSSE, VEGA, ONIX - VOSTOK - ZENIT Kozmos-12 - Kozmos-22 - Kozmos-246 - Kozmos-463 - Kozmos-464 - Kozmos-596 - Kozmos-597 - Kozmos-598 - Kozmos-599 - Kozmos-600 - Kozmos-602 - Kozmos-603 - JANTAR-2K FENIKS - JANTAR-4K1 OKTANT - JANTAR-4K2 KOBALT - JANTAR-4KS1 TERILEN - JANTAR-4KS2 NEMAN - ARKON-1 Kosmos-2344 - ORLEC-1 DON - ORLEC-2 JENISEJ Kosmos-2290 Kosmos-2372 - Kosmos 2377 - DRUGI NACIONALNI, MEĐUNARODNI I KOMERCIJALNI SISTEMI

 
 
NIMA
KH-1 misija 5
KH-2 misija 3
KH-3 misija 9
KH-4 Agena D
KH-4 misija 12
KH-4A misija 4
KH-4 Povratna kapsula
C-119
Povratna kapsula
Povratna kapsula
Povratna kapsula
KH-4B kamera
KH-5 misija 2
KH-5 misija 12
KH-6 misija 3
KH-7 misija 2
KH-7 misija 7
KH-8 misija 48
KH-10
KH-10
KH-11 Titan 3D
KH-11 Titan 34D
KH-12 Titan 403A
KH-13 Titan 403B
 
 
 
 
 
Yantar-2
Yantar-2A
Yantar-2
Yantar-2K
Yantar - jedna od ranijih koncepcija
JANTAR-4K2 KOBALT povratna kapsula
Luč
Luč
Proton
Ariane 5

 

IZVIDNIČKI I NADZORNI SATELITI

FOTOGRAFSKO I RADARSKO SLIKOVNI IZVIDNIČKI SATELITI

Sateliti za slikovno izviđanje i nadzor, u široj javnosti znani kao "špijunski sateliti", koriste se za dobivanje informacija o vrsti obrambenih i drugih aktivnosti potencijalnih protivnika, a također i saveznika. Teoretski, možemo razlikovati izvidničke od nadzornih satelita. Načelno bi se nadzorni sateliti razlikovali od izvidničkih po tome, da su prvi (nadzorni, u engleskoj terminologiji se nazivaju i sateliti za "brzi pogled", "quick-look") namijenjeni stalnom ili periodičkom nadzoru širih područja, pa zbog toga imaju šire vidno polje, manju rezoluciju, a snimke, koji mogu biti televizijski, fotografski ili radarski, šalju u realnom vremenu zemaljskim nadzornim postajama preko radio veza. Ukoliko bi se pomoću satelita za nadzor otkrila potencijalno zanimljiva aktivnost ili kad su potrebne preciznije informacije, nad ciljno područje usmjerili bi se izvidnički sateliti ili sateliti za "bliži pogled" (eng. "close-look"), koji bi sa svojom jačom fotografskom opremom sa boljom rezolucijom snimili cilj i zatim film u posebnoj kapsuli vratili na Zemlju na analizu i interpretaciju.

U počecima satelitskog izviđanja i nadzora tehnički razvoj nije omogućavao tolike tehničke raznolikosti, pa su i izvidnički i nadzorni sateliti snimke vraćali na Zemlju na filmovima u kapsulama, jedina razlika je bila u površini snimljenog područja, vrsti upotrijebljenih fotoaparata i rezoluciji fotografija. Tek kad je razvoj tehnike u sedamdesetim godinama omogućio kvalitetne elektrooptičke nadzorne naprave i digitalni prijenos fotografija po radio vezama, došli su u upotrebu sateliti (američki KH-11 kennan/crystal), koji su omogućavali trenutni prijenos snimaka iz satelita do kopnenih nadzornih postaja, navodno pomoću relejnih komunikacijskih satelita. Elektrooptičke motrilačke naprave na novoj generaciji satelita bile su dovoljno moćne, da su omogućavale kako nadzor širokih područja tako i usmjereno detaljno izviđanje pojedinačnih ciljeva, tako da je jedan satelit mogao objedinjavati obje funkcije. Rusija u određenoj mjeri još uvijek koristi odvijene izvidničke i nadzorne satelite.

Danas se na internetu (http://earthexplorer.usgs.gov), dostupno svima, može naći tisuće fotografija koje su načinili ovi, nekada super tajni sateliti. Američka Nacionalna agencija za slike i mapiranje (National Imagery and Mapping Agency ili kraće NIMA) svojim potezom iznenadila je i obradovala istraživače. Iz bunkera je izvađeno na svjetlo dana oko 50000 slika snimljenih tokom špijunskih misija šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća sa dva američka špijunska satelita. Dok se povjesničari nadaju da će uz njihovu pomoć otkriti neke od tajni Hladnog rata, geolozi i zaštitnici životne sredine upotrijebiti će ih za praćenje promjena na Zemlji i procjenu stanja globalnog zagrijavanja. Slike načinjene iznad Kine mogu rasvijetliti do koje su mjere Kina i Sovjetski savez surađivali tokom rata u Vijetnamu. Postoji više načina na koje naučnici mogu na da dođu do važnih informacija sadržanih u starim slikama. Jedan od njih je detekcija promjena u krajoliku. Tako, na primjer, ispitivanje slika Sibira iz 1963. godine može pokazati do kojih se geografskih širina prostirala smrznuta tundra. Uočavanje njenog eventualnog povlačenja na fotografijama novijeg datuma može ukazati na otopljavanje. Naučnici su već upotrijebili ovakve fotografije za proučavanje ponašanja ledenog pokrivača Antarktika.

NIMA podržava Vladu SAD u pokušaju da se veći broj povjesnih informacija, koje su dugo bile dostupne samo obavještajcima, oslobodi tajnosti i stavi na raspolaganje svima. Cilj ovog poduhvata je promocija otvorenog načina upravljanja američke vlade, opravdavanje investicija poreskih obveznika u nacionalnu sigurnost, kao i omogućavanje pristupa naučnicima ovom korisnom i jedinstvenom izvoru informacija. Ovo nije prvi put da su povjerljive fotografije snimljene iz svemira dane na uvid američkoj javnosti. Bivši predsjednik Bill Clinton i potpredsjednik Al Gore pokrenuli su 1991. godine inicijativu koja je četiri godine kasnije rezultirala "oslobađanjem" prve serije od oko 860000 slika snimljenih sa satelita iz tzv. CORONA programa. Prije ovoga, nijedna fotografija sa špijunskog satelita nije bila dostupna javnosti. Štoviše, američka javnost nije ništa znala o tajnoj aktivnosti satelitske prismotre sve dok 1978. godine predsjednik Jim Carter nije otkrio da se SAD u kontroli naoružanja oslanja na nju. Satelitski špijunski program igrao je značajnu ulogu u kreiranju američke vanjske politike prema zemljama kao što su bivši Sovjetski savez i Kina. Današnja administracija nastavlja Clintonovu inicijativu u vezi sa slikama, usprkos ratu protiv terorizma koji još uvijek traje.

Još od neočekivanog napada Japanaca na Pearl Harbor 1941. godine, uzvanici američke vlade tražili su način kako da se reorganizira obavještajni sistem zemlje. Službenici Ministarstva rata i Ureda za naučna istraživanja i razvoj složili su se da bi uspostavljanje istraživačkog centra pomoglo efikasnije prikupljanje obavještajnih podataka, jer bi takva organizacija spojila naučne metode istraživanja i vojnu strategiju. Oformljen u prosincu 1945. godine, projekt RAND (sačinjen od naučnika, inženjera, matematičara i psihologa) pružao je savjetodavne usluge vladi u razmatranju djelovanja potencijalnog neprijatelja, te služio za pripremanje izvještaja o pokusnoj orbitalnoj letjelici. Studija je bila završena svibnja 1946. Predlagala je četvero-stupanjsku raketu početne mase od 106 tona, koja bi u putanju visine 480 kilometara postavila koristan teret od 277 kilograma. U izvještaju nije bilo riječi o neizvedivosti osnovne ideje; s tehničke je strane projekt bio na zdravim nogama. Da je bio odobren, moglo se odmah započeti raditi na njemu, a prvo bi lansiranje uslijedilo već 1951. godine. To se nije dogodilo samo zato što su političari i nekolicina teoretskih znanstvenika tvrdili kako to nije u interesu obrambene politike Sjedinjenih Američkih Država, ne uviđajući da će uskoro doći dan kad će takvi programi biti osnovni dio vojnih potreba. Polemika traje pune dvije godine, i stručnjaci zrakoplovstva troše mnogo snage nastojeći na svaki način uvjeriti laike u opravdanost projekta. Istovremeno, mornarička avijacija se ne da smesti i uporno radi na vlastitoj pokusnoj raketi (High Altitude Test Vehicle - HATV). Skromne mase od 46 tona, HATV bi do putanje 241 km iznad zemljine površine izbacila snaga devet zasebnih raketnih motora. Sve manje novca što 1948. pristiže iz Washgintona sprečava da se planovi s crtaćih dasaka pretoče u metal. Zabrinut trošenjem javnog novca na tako nestvarne projekte, tisak se okomljuje na ratno zrakoplovstvo. Avijacija se ponovno obraća RAND-u, koji 1949. potvrđuje životno važnu ulogu satelita u obrani Sjedinjenih Američkih Država. Njihovi su stručnjaci također izjavili da nadgledanje potencijalnih neprijatelja iz svemira predstavlja jedini razumni način obavljanja tih zadataka. Tvrdnje su bile veoma uvjerljive, no uz veliku odgovornost razvoja nuklearnog oružja Ministarstvo obrane SAD nije imalo snage upustiti se u još jedan veliki tehnološki pothvat. Osim toga, s obzirom na tadašnje stanje raketne tehnologije koja zna tek jedan manji model, Redstone, satelitska se špijunaža čini, u to vrijeme, dalekom budućnošću.

U periodu od 1955-1958. godine, Amerikanci su provodili misiju špijunskog aviona U-2 iznad teritorije Sovjetskog saveza radi procjene vojnih kapaciteta zemlje. RAND je predložio različit tip istraživanja - umjetne satelite koji će snimati fotografije iz svemira. Nepoljuljan uspjehom lansiranja ruskog umjetnog satelita Sputnjika, u listopadu 1957. godine, predsjednik Eisenhower ovlastio je CIA-u da tajno razvije špijunski satelit koji će štititi interese SAD. U prvih pet-šest godina civilnih i vojnih svemirskih programa, o prostoru kraj Zemlje naučeno je zaista mnogo. Prije tog vremena znanstvenici su pretpostavljali da se atmosfera proteže mnogo dalje od površine nego što su to pokazivale promjene u putanjama satelita. Svaka molekula zraka koja udari u njega malo ga, naime, uspori. Pažljivo proučavanje takvih promjena pružilo je vrijedne podatke o stvarnom sastavu vanjskih slojeva zračnog omotača našeg planeta. Dok su planeri putanja nekad konzervativno mislili da obavještajni sateliti nikad neće moći letjeti putanjama nižim od 300 km, pogoršavajući predviđanja o tehničkoj kakvoći fotografija iz svemira, pokazalo se da nema teškoća niti kad ih zbog snimanja nekih pojedinosti spuste na manje od pola te visine. Zahvaljujući tehnološkom napretku na poljima razvoja radarskih sistema, računara i raketnih motora, ubrzo je stvoren satelitski sistem izviđanja. Do vremena kad na scenu stupaju obavještajni sateliti druge generacije, izvještaji prvih američkih astronauta govore o vidljivosti koja je prelazila najveća očekivanja stručnjaka zaduženih za proračunavanje razlučivanja.

Tijekom 1966. i 1967. u Sjedinjenim Državama se radi na novoj vrsti obavještajnih svemirskih letjelica koje bi bile postavljene na usavršene rakete-nosače. Treća generacija satelita za nadzor većih teritorija osniva se na Ageni D i Thoru s pojačanim raketnim motorima. U orbiti su u prosjeku ostajali oko tri tjedna. Pokusno lansiranje obavljeno je 9. kolovoza 1966, no model je u potpunosti zamijenio prethodni tek svibnja slijedeće godine. Radilo se o zaista novom satelitu, jer je koristio posebno konstruirane infracrvene senzore za noćno snimanje, a i podaci su mnogo brže stizali do zemaljskih stanica. Za to je služila nova, 1,5 m široka antena, sklopljena za vrijeme lansiranja, sposobna za mnogo bržu komunikaciju sa Zemljom. Sistem je bio bolji i zato što je zahtijevao manje letova za postizanje istog cilja. Poboljšavanjem tehnologije taj je broj i tako stalno opadao. Na početku, 1963, lansirano ih je 17, 1964. i 1965. bilo ih je 14, a 1966. svega 9. Uvođenjem modela za dnevno i noćno snimanje godine 1967. broj satelita je iznosio također 9, da bi slijedeće godine pao na 8. 1969. bilo ih je samo 6, 1970. svega 4, 1971. još jedan manje, a 1972, kad su letjeli posljednji iz ove generacije, lansirano ih je samo dva.

I sateliti za pogled izbliza su u međuvremenu promijenili osobine. Druga generacija, uvedena 1963, koristila raketu Atlas-Agena D. Zamjena za ovaj sistem stiže srpnja 1966. s mnogo jačim nosačem Titan 3B-Agena D. Novi sateliti koriste multispektralne kamere za snimanje na nekoliko valnih duljina vidljive svjetlosti. Do tog je vremena, naime, sve češća upotreba obavještajnih satelita uzrokovala i čitav niz protumjera za skrivanje od znatiželjnih očiju. Stručnjaci se nadaju da će se sakriveni objekti pronaći u nekim dijelovima spektra. Posebna kamera izrađena je u pogonima tvrtke Itek, a sa sobom je nosila velike količine filma, kako bi satelit što dulje ostao u putanji.

Ovaj je izviđački satelit treće generacije u putanji imao masu od oko 3 tone, a letio je nešto eliptičnije od svojih prethodnika. Kružeći nisko nad gornjim dijelovima atmosfere često se služio Ageninim motorom za podizanje na sigurnije visine. Bez te mogućnosti letjelica bi ubrzo dospjela u gušće slojeve i sagorjela. U razdoblju između 1967. i 1972. kad su sateliti za izviđanje velikih teritorija na vrhuncu (kasnije su zamijenjeni potpuno novom tehnologijom nadzora), prosječni je životni vijek letjelica za pogled izbliza više nego udvostručen - s manje od dva tjedna na period od oko 30 dana. To znači smanjivanje učestalosti lansiranja, pa ih je tako 1967. lansirano deset, 1968. osam, 1969. šest, 1970. pet, 1971. četiri i 1972. pet. Osnovni je sistem i dalje usavršavan tijekom čitavog desetljeća upotrebe. Do 1976. korisni im se vijek ponovno udvostručio, što znači da su slali podatke gotovo puna dva mjeseca. No, upravo su sateliti za izviđanje velikih prostora doživjeli najveće promjene. Tijekom 1972. postojeće vrste zamjenjuje nova, četvrta generacija, lansirana jako izmijenjenim i pojačanim raketama Thor-Agena D.

CORONA, GAMBIT, HEXAGON, CRYSTAL I LACROSSE

U periodu od 1959. do 1972. godine, pod krinkom znanstvenih satelita programa Discoverer (otkrivač) SAD su razvile fotografski izvidnički satelit programa CORONA, te je lansirano 145 CORONA satelita namijenjenih otkrivanju važnih vojnih tajni Sovjetskog saveza i drugih, po SAD potencijalno neprijateljskih, stranih zemalja. U jednom danu CORONA je dala više fotografija Sovjetskog saveza nego čitav U-2 špijunski program. Američki lideri koristili su podatke dobivene sa satelita radi formiranja specifičnih strategijskih inicijativa. Sateliti su dokazali da Rusi u to vrijeme nisu raspolagali sa stotinama balističkih projektila, kako se javnost plašila, već da se prije radilo o brojci između 25 i 50 komada. Ipak, ovaj dokaz skrivan je godinama. Sve u svemu, CORONA program koštao je Amerikance oko 850 milijuna dolara.

Sateliti CORONA (KH-1, KH-2, KH-3, KH-4, KH-4A, KH-4B), isto kao i ARGON (KH-5), i LANYARD (KH-6) služili su prvenstveno za procjenu stanja proizvodnje strateških bombardera i balističkih projektila u Sovjetskom savezu, kao i njihovog angažiranja. Sateliti su koristili spremnike za film koji su ispuštani na Zemlju u kapsulama. Dva mala padobrana koja su se otvarala prilikom pada kapsule služila su za njeno usporavanje. Kapsule su padale u ocean, sa čije su površine prikupljane. Pošto su ubrzo i sovjetske podmornice počele da "pecaju" kapsule, promijenjena je tehnika njihovog prikupljanja. Kapsule je hvatao (ponekad uz dosta muke) prilikom pada specijalni avion Zrakoplovnih snaga C-119 i vraćao ih na Zemlju, gdje su film dalje obrađivali tehničari CIA-e. Upotrebljavani su crno-bijeli filmovi, osim malih uzoraka infracrvenog i filma u boji, koji su nošeni u nekim misijama u eksperimentalne svrhe. Prvo lansiranje iz CORONA programa objavljeno je od strane Zrakoplovnih snaga SAD kao lansiranje satelita u seriji DISCOVERY.

Program DISCOVERER je opisan kao pokušaj razvoja satelitske tehnologije, a u stvari radilo se o masci za CORONA fotografske misije. Ipak, i Discovery program imao je praktičnu stranu. Služio je za izvođenje probnih letova bez uzimanja fotografija radi verifikacije tehnologije i nalaženja rešenja za određene tehničke probleme koji su se javljali u CORONA seriji. Izvedena su i 2 leta radi testiranja senzora za satelitski sistem za rano uzbunjivanje MIDAS. Nakon 38 misija, DISCOVERER program je ugašen, a veo tajnosti obavio je sve misije fotografske prismotre i slične probne misije.

Kamera J-1
Kamera CORONA
Kamera J-3
Camera MURAL

Oznaka KH (KeyHole ili ključanica) upotrebljavana je za sve satelite koji su učestvovali u izviđačkim misijama. Broj koji je slijedio iza oznake određivao je tip kamere upotrebljavane na satelitu. Ovaj sistem označavanja ušao je u upotrebu 1962. godine sa četvrtim sistemom kamera, a prethodnici su označeni kao KH-1, KH-2, i KH-3. Malo raspoloživih informacija ima o različitim dizajnima satelita, dok neki detalji o različitim sistemima kamera ipak postoje.

Naziv satelita
KH-1 CORONA
KH-2 CORONA
KH-3 CORONA
KH-4 CORONA
KH-4A CORONA
KH-4B CORONA
Visina orbite
192-817 km
252-704 km
217-232 km
211-415 km
180 km
150 km
Period upotrebe serije
27. lipanj 1959 do 13. rujan 1960
26. listopad 1960 do 23. listopad 1961
30. kolovoz 1961 do 13. siječanj 1962
27. veljača 1962 do 24. ožujak1963
24. kolovoz 1963 do 22. rujan 1969
15. rujan 1967 do 25. svibanj 1972
Životni vijek satelita
1 dan
2 do 3 dana
1 do 4 dana
6 do 7 dana
4 do 15 dana
19 dana
Misije
ukupno/uspješnih
10 / 1
10 / 3
6 / 5
26 / 20
52 / 49
17 / 16
Vrsta kamere
Mono panoramska tipa C
Mono panoramska tipa C'
Mono panoramska tipa C'''
Mono panoramska tipa 2-J
Stereo panoramska tipa 2-J1
Stereo panoramska tipa 2-J3
Ukupni broj kamera
1
1
1
1
2
2
Mogućnost povećanja
manje od 10x
 manje od 10x
 manje od 10x
 manje od 10x
 16x
16x 
Fokusna duljina leće
61 cm
F/5.0 Tessar
61 cm
F/5.0 Tessar
61 cm
F/3.5 Petzval
61 cm
F/3.5 Petzval
61 cm
F/3.5 Petzval
61 cm
F/3.5 Petzval
Format snimka
 5,5 x 75,7 cm
  5,5 x 75,7 cm
  5,5 x 75,7 cm
  5,5 x 75,7 cm
  5,5 x 75,7 cm
  5,5 x 75,7 cm
Veličina snimljene površine
15,3x209 do 42x579 km
15,3x209 do 42x579 km
15,3x209 do 42x579 km
15,3x209 do 42x579 km
17x232 km
13,8x188 km
Rezolucija snimljene površine
7,6 m
7,6 m
7,6 m
7,6 m
2,7 m
1,8 m
Širina filma
70 mm
70 mm
70 mm
70 mm
70 mm
70 mm
Dužina filma / broj snimaka
1081 m / 1432
5470 m / 7246
7521 m / 9918
72938 m / 101743
394114 m / 517688
154219 m + malo testnog filma u boji / 188526
Rezolucija filma
 50-100 linija/mm
 50-100 linija/mm
 50-100 linija/mm
 50-100 linija/mm
 120 linija/mm
160 linija/mm  
Kontrast filma
1:275000 do 1:760000
1:275000 do 1:760000
1:275000 do 1:760000
1:300000
1:305000
1:247500
Masa satelita
779 kg
1146 kg
1250 kg
1200 kg
2000 kg
2000 kg
Noseća raketa
Thor Agena A
Thor Agena B
Thor Agena B
Thor Agena B ili D
TA Thor Agena D
LT Thor Agena D
Visina/promjer satelita

cca 6 m
cca 1,5 m

cca 7 m
cca 1,5 m
cca 7 m
cca 1,5 m
cca 10 m
cca 1,5 m
cca 10 m
cca 1,5 m
cca 10 m
cca 1,5 m
Masa rakete - startna/korisni teret
53130 / 800 kg
56507 / 1200 kg
56507 / 1200 kg
68040 / 1200 kg
67819 / 1500 kg
88731 / 2000 kg
Visina/promjer rakete
28,0 / 2,4 m
31,0 / 2,4 m
31,0 / 2,4 m
31,0 / 2,4 m
31,0 / 2,4 m
34,0 / 2,4 m

Rani sistemi (KH-1, KH-2, KH-3 i KH-6) nosili su jednu panoramsku kameru, dok su napredniji (KH-4, KH-4A, i KH-4B) nosili dvije panoramske kamere usmjerene pod kutom od 30 stupnjeva. Kamera KH-6 bila je programirana tako da se pomiče i prekriva istu zonu dva puta tokom fotografskog prijelaza, čime je postizano stereo pokrivanje.

 
Kamera ARGON

Satelite programa Corona naslijedili su sateliti programa KH-5 ARGON, KH-6 LANYARD, KH-7 i KH-8 GAMBIT, KH-9A i KH-9B HEXAGON (nazvan također "big bird"), koji su svi održali način vračanja snimaka na Zemlju pomoću filmskih kapsula, s time da su sateliti KH-7 i KH-8 imali dvije kapsule, a KH-9 četiri. Veći broj kapsula je značio da satelit može u orbiti djelovati više vremena i u intervalima na Zemlju slati kapsule sa snimkama. Naravno, također se i poboljšala fotografska oprema na satelitima, što je značilo bolju rezoluciju (rezolucija znači koliko veliki predmeti se lako razlikuju na snimci; npr. sateliti sa rezolucijom 1 metar razlikuju objekte te veličine od drugih objekata, ali ne vide dovoljno detalja za prepoznavanje tih objekata - prepoznati je moguće objekte koji su 2 do 3 puta veći). Rezolucija se je iz 2 do 3 metra pri KH-4 poboljšala na 15 do 60 cm pri KH-9.

Camera LANYARD

Satelit za prismotru KH-7 GAMBIT obilazio je Zemlju od srpnja 1963. do lipnja 1967. godine i načinio Kodakovim aparatom slike dovoljno detaljne da su se mogli uočiti objekti na zemlji širine 0,5 do 1,5 metara. KH-7 postao je prvi obavještajni satelit velike rezolucije. GAMBIT je startao nakon pada Gerija Pauersa, u maju 1960. godine. Trebao je zamijeniti U-2 (špijunski avion koji je letio na velikim visinama). Obavljeno je 34 do 38 uspješnih misija ovog satelita. Prema podacima koje je osigurala NIMA, ključne mete KH-7 bili su kompleksi interkontinentalnih balističkih projektila, radarski sistemi, i razne vruće točke širom planete. KH-7 je proizvod firme General Electric, a na orbitu je postavljan pomoću Lockheed-ove rakete. Cijelim programom upravljala je komponenta Nacionalnog ureda za izviđanje (National Reconnaissance Office ili kraće NRO) iz Zrakoplovnih snaga SAD.

Drugi satelit, KH-9 HEXAGON, koji je letio između 1973. i 1980. godine, bio je namijenjen uglavnom mapiranju, sa prosječnom rezolucijom od 4 do 9 metara. Karte dobivene na osnovu 12 misija KH-9 satelita nalaze se već desetljećima u službenim vladinim kartama. Javnost je ne znajući koristila plodove ovih misija. Neke slike iz perioda od 1963. do 1980. godine nisu stavljene na raspolaganje jer se još uvijek smatraju veoma osjetljivim sa gledišta nacionalne sigurnosti.

Sredinom šezdesetih godina mnogo se mislilo na razvoj novih vrsta izviđačke svemirske opreme, pa su već prije pojave treće generacije postojali planovi za daleku budućnost. Razmišljalo se o velikim orbitalnim stanicama s posadom, lansiranim najvećom raketom u američkom vojnom arsenalu. Bio je to Titan 3C, nosač s dva raketna motora na kruto gorivo učvršćenim za prvi stupanj, odnosno nešto izmijenjeni interkontinentalni projektil Titan 2. Produžujući dodatne motore, pretvarajući ih u 3M verziju, veliki bi Titan u putanju Zemlje mogao ponijeti laboratorij dug 12 m, promjera 3 m, mase 9 tona. Na vrhu bi bila kapsula za posadu preuzeta iz Gemini programa NASE, tako da bi dva astronauta mogla boraviti u putanji oko četiri tjedna.

Laboratorij je trebao biti ispunjen atmosferom kisika i helija. Za konstrukciju i izgradnju bila je zadužena tvrtka McDonnell Douglas. Orbitalni laboratorij s posadom, (Manned Orbital Laboratory, MOL), bio je veliki projekt koji je tražio višegodišnje zalaganje mnogih proizvođača svemirske opreme. Službeno je započet 25. kolovoza 1965, u vrijeme kad je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država bio Lyndon Johnson. Samo osam mjeseci prije toga otkazan je raketoplan Dyna-Soar ratnog zrakoplovstva, jer se trajnija svemirska stanica lansirana konvencionalnom raketom činila praktičnijom. Planovi za MOL uključivali su pokusne letove s maketama laboratorija, od kojih je prvi uspješno obavljen 3. studenog 1966. Ali manje teškoće u razvoju mijenjaju satnicu projekta, tako da prvobitna predviđanja o polijetanju tijekom 1968. padaju u vodu.

Još 1967. se znalo da laboratorij neće poletjeti prije početka slijedećeg desetljeća, no i pored toga zrakoplovstvo odabire 16 kandidata za posadu. Vremenom jačaju kritike onih što sumnjaju u mudrost postavljanja vojnih stanica u putanju Zemlje, pa i to utječe na dalji razvoj događaja. Misao o takvim svemirskim objektima potječe od fantastičnih uspjeha koje je NASA imala tijekom svojih letova kad su astronauti promatrali planet u znanstvene svrhe. Samo jedna orbitalna stanica opremljena odgovarajućom opremom, tvrdili su stručnjaci zrakoplovnih snaga, riješila bi mnoge probleme obavještajnih službi. No u to vrijeme NASA svim silama nastoji uvjeriti Kongres u razvoj orbitalnog laboratorija s posadom na osnovi opreme zaostale iz Apollo programa. To će se kasnije i ostvariti pod imenom Skylaba, laboratorija lansiranog 1973. koji je u tri navrata ugostio astronaute u trajanju od jednog, dva i tri mjeseca. Tokom borbe u Kongresu NASA istiskuje ratno zrakoplovstvo iz igre. U vrijeme kad se Richard Nixon 1969. konačno uspio izboriti za položaj predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, projekt MOL je bio pred neslavnim završetkom. Smanjivanje budžeta već je i tako usporilo istraživanja i pokuse, no analiza stanja provedena tijekom nekoliko slijedećih mjeseci otkrila mu je Ahilovu petu koja omogućuje njegovo otkazivanje. Bilo bi glupo, govorili su predstavnici nove administracije, istovremeno raditi na dva odvojena projekta orbitalne stanice, jedan NASA-in i jedan Pentagonov. Direktor programa MOL, general Bernard A. Schriever, žestoko se bori za nastavljanje svog projekta, no bila je to unaprijed izgubljena bitka protiv prvog i slijedećih spuštanja na Mjesec od kojih nitko nije htio odustati.

Početkom lipnja 1969. Pentagon iznenada objavljuje završetak MOL projekta i prekid svih istraživanja vezanih za njega. Program je cijelo vrijeme okruživao veo tajnovitosti, tako da se o njemu uvijek znalo vrlo malo. No sve ipak nije bilo izgubljeno. Neko vrijeme se već radi na tajnom Projektu 612, zamjeni za MOL. Dvije godine prije otkazivanja vojnog programa orbitalne stanice s ljudskom posadom, zrakoplovstvo obavještava proizvođača Titana o potrebi za modelom 3D. To je značilo prerađivanje trostupanjskog Titana 3C u dvostupanjsku raketu s mogućnošću postavljanja tereta mase 13 tona u nisku putanju; verzija 3C bila je namijenjena nošenju satelita u geostacionarnu orbitu 36 tisuća kilometara nad Zemljom. Projekt 612 je obuhvaćao sva najvažnija obilježja MOL laboratorija, ugrađujući ih u najambiciozniji program na osnovi nosača Agena. Radilo se o velikom, 15 m dugom satelitu s dva sistema fotografskih kamera. Prvi medu njima, kojeg je konstruirala kompanija Perkin-Elmer, imao je sposobnost vrlo velikog razlučivanja i služio je za snimanje najmanjih pojedinosti objekata na površini planeta. Drugi, Eastman Kodakov, bio je namijenjen fotografiranju većih površina. Satelit je po potrebi bio opremljen i drugom izviđačkom opremom, primjerice bočno usmjerenim radarom. Velika antena promjera 6 m u vrijeme lansiranja bila je sklopljena; rasklapala se po dostizanju željene putanje. Satelit je osim toga nosio i šest kapsula sličnih Discovererovim, namijenjenih povremenom vraćanju filmova na Zemlju.

Godinu dana prije otkazivanja MOL stanice, letjelica dobiva novo ime: Projekt 467, koje zadržava do danas. Otkrivanje pojedinosti programa razjašnjava naglo otkazivanje orbitalne stanice s posadom. Projekt 467 se odvija još mnogo tajnovitije od prethodnog. Vojni su se stručnjaci nadali da će prvi satelit ove generacije poletjeti još tokom 1970, no teškoće s kamerama i nekim sistemima detektora odgađaju plan za godinu dana. Prethodna generacija na osnovi nosača Thor-Agena D već je zastarjela, pa obavještajne službe požuruju razvoj novih sistema. KH-9 HEXAGON, neslužbeno nazvan Velika ptica (Big Bird), Projekt 467 doživljava prvo lansiranje 15. lipnja 1971. U rano proljetno jutro Titan 3D podigao se s lansirnog tornja baze Vandenberg i polako uzdigao u nebo. Big Bird je zaista velik satelit, četiri puta veći od bilo kojeg obavještajnog satelita do tada. Letio je između 1973. i 1980. godine i bio je namijenjen uglavnom mapiranju, sa prosječnom rezolucijom od 4 do 9 metara. Time je označen početak novog doba u izviđanju iz svemira. Karte dobivene na osnovu 12 misija KH-9 satelita nalaze se već desetljećima u službenim vladinim kartama. Javnost je ne znajući koristila plodove ovih misija. Neke slike iz perioda od 1963. do 1980. godine nisu stavljene na raspolaganje jer se još uvijek smatraju veoma osjetljivim sa gledišta nacionalne sigurnosti.


Najnovija generacija američkih obavještajnih satelita imala je mogućnosti daleko veće od prethodnih satelita. Nekoliko faktora utječe na kakvoću fotografije snimljene iz svemira i potrebno je zaista mnogo domišljatosti da se oni ugrade u sisteme kamera. Spomenut ćemo samo najosnovnije. Fotografsko razlučivanje znači najmanju udaljenost između dvije točke koje se još mogu vizualno razdvojiti. Obično se izražava brojem vidljivih bijelih i crnih crta, a u izviđanju iz svemira odnosi se na najmanju udaljenost za koju vrijedi linijsko razlučivanje. Na otežavanje preračunavanja teoretskog razlučivanja bilo kojeg optičkog sustava utječe mnogo faktora. Oblik, boja i kemijska svojstva fotografskih objektiva, te sastav i temperatura filma otežavaju predviđanje ponašanja kamere u praksi. Kad se radi o satelitima, najvažnije je zadržavanje položaja u letu, jer u suprotnom slika neće biti oštra toliko koliko to omogućuje objektiv. Zato stabilnost mora biti bolja od teoretskog optičkog razlučivanja. Želimo li izračunati razlučivanje nekog objekta na tlu, visinu kamere izraženu kilometrima podijelimo sa žarišnom duljinom objektiva u milimetrima, i pomnožimo veličinom slike objektiva. Ovo posljednje je razlučivanje u linijama po milimetru kombinacije filma i objektiva. Kvaliteta slike u velikoj je mjeri ograničena vrstom korištenog filma. Prve emulzije, upotrebljavane u vrijeme ranih Samos pokusa, imale su razlučivanje od oko 40 linija po milimetru, tj. na njima smo mogli vidjeti 40 bijelih i crnih crta na širini 1 milimetra. Kako su žarišne duljine objektiva iznosile oko 102 cm, sistem je na uobičajenim visinama leta mogao razlučiti objekte promjera oko 2,5 m. Kasniji filmovi i kamere imaju optičko razlučivanje od oko 150 linija po milimetru, pa kod standardne žarišne duljine objektiva od oko 2,5 m razlučuju objekte nešto veće od pola metra. Povećavanjem žarišne duljine korištenog objektiva teoretsko razlučivanje može biti i do 15 cm. Ipak, svojstva zemaljske atmosfere postavljaju ograničenja koja ne može savladati nikakvo optičko rješenje. Uzimajući u obzir standardne uvjete, ta granica iznosi oko 10 cm. Valja reći da do trenutka lansiranja prve Velike ptice obavještajci prihvaćaju fotografije s razlučivanjem od oko pola metra. Tako se mogu izdvojiti pojedine osobe, izmjeriti veličina kotača na vozilu, odrediti duljine topovskih cijevi ili promjer usisnog kanala mlaznog motora na suvremenom borbenom avionu. Mogućnosti su zaista nebrojene. Osim toga, ovisno o obliku objekta, razlučivanje se može i poboljšati. Naime, kamere Velike ptice ne zapažaju samo predmete stranica većih od pola metra, već i one čija je širina, ili promjer, samo djelić te veličine, točnije najmanje 5 posto toga. Drugim riječima, to znači da će se na razvijenom filmu opaziti i kabel širine 2,5 cm. Fotografija će pokazati čelično uže za povlačenje tenkova ili kamiona, nadzemne električne vodove, ali i tragove malih kotača na blatnom zemljištu. Razvojem planova na osnovi prekinutog MOL projekta, Velika ptica je korištena za izviđanje većeg i manjeg razlučivanja nad velikim teritorijima, koristeći tek nešto više putanje od satelita za pogled izbliza (koji su još uvijek lansirani prema potrebama). Ovi posljednji, kako znamo, ostajali su u orbiti tek oko dva mjeseca, za razliku od Velike ptice radni vijek koje je iznosio oko tri puta više. Njezini prethodnici su rijetko preživljavali više od tri tjedna. Slično drugim letjelicama ove namjene, novi Lockheedov satelit koristi putanju sinkroniziranu sa Suncem, odabranu tako da se određeno područje Zemlje promatra barem jednom na dan u vrijeme dnevne svjetlosti, i to tako da Sunce uvijek bude na jednakoj visini. Ovo je vrlo važno za mjerenje relativnih veličina objekata na tlu, a usput omogućuje laku kompjutersku usporedbu slika snimljenih u duljem vremenskom razdoblju. Putanja sinkronizirana sa Suncem je ona u kojoj se njena precesija (okretanje) oko planeta usklađuje s revolucijom Zemlje oko Sunca. Postavljen u zajedničku ravninu osi Zemlje i Sunca, satelit se giba gotovo okomito na ekvator i nad određeno područje dolazi uvijek u isto vrijeme. Ova geometrija putanje ima nekoliko prednosti. Ako se oblik i veličina predmeta ne mogu odrediti samo s jedne fotografije, snimljene pod određenim kutom svjetlosti Sunca, na posao stupaju drugi sateliti koji dolaze u drugo doba dana, pa se promatra kretanje sjene. Uz to, manjim se korekcijama u putanji može jako produljiti boravak nad određenim područjem. Sovjeti su to prvi put iskušali na Vostoku 251 lansiranom 1968. Amerikanci ovu tehniku koriste još od vremena Agene D, dakle s. početka šezdesetih godina.

Zbog produljenog životnog vijeka i opsežnijih zadataka Velike ptice, točno postavljanje u putanju sinkroniziranu sa Suncem od presudne je važnosti. U siječnju 1972. lansiran je drugi satelit ove serije, a treći pola godine kasnije. Elementi putanje mijenjani su tijekom leta više puta; ponekad je snižavan perigej, ponekad produljivan apogej. Vrijeme oblijetanja Zemlje nije mijenjano, kako bi se sačuvao korak sa Suncem.

Posljednji satelit treće generacije za nadzor većih prostora, nošen raketom Thor-Agena D, lansiran je svibnja 1972. Došlo je vrijeme novog načina rada. Od tog trenutka Velika ptica će na sebe preuzeti neprekidnu kontrolu širih područja, dok manje letjelice za pogled izbliza traže zanimljivije pojedinačne ciljeve. Od 1972. godišnje se lansiraju dvije do tri takve letjelice, dok sličan broj Velikih ptica postepeno produljuje operativni životni vijek. U prvo vrijeme vijek im je ograničen na dva do tri mjeseca, a od konca 1973. lete do pet mjeseci prije nego što im se izda naredba za povratak i uništenje u atmosferi, naravno nad nenastanjenim dijelom zemaljske kugle. Posljednje poboljšanje ove vrste obavještajnih satelita zbilo se prosinca 1976. U ovom se slučaju ne smije govoriti o petoj generaciji letjelica, već o dogradnji kojom je Velikoj ptici omogućena brža razmjena informacija sa zemaljskim stanicama za praćenje. Kroz čitavo razdoblje korištenja obavještajnih satelita CIA vrijednost podataka mjeri brzinom kojom postaju dostupni. Ministarstvo obrane SAD i njegove službe slažu se s tvrdnjom da filmovi iz kapsula Velikih ptica ne stižu najkraćim putem! Nakon odvajanja od trupa satelita, mali je raketni motor smanjio brzinu radi povratka u atmosferu. U zraku, kapsulu hvata avion C-130 (zadatak je bio povjeren 659. pokusnoj eskadrili), a zatim je film preko Havaja proslijeđen do zrakoplovne baze Andrews kraj Washingtona. Iz nje ga je put vodio do Nacionalnog obavještajnog ureda (National Reconnaissance Office) gdje je smješten i Centar za obradu fotografija (National Photographic Interpretation Center).

Naziv satelita
KH-5 ARGON
KH-6 LANYARD
KH-7 GAMBIT
KH-8 GAMBIT
KH-9 HEXAGON
KH-11 KENNAN/CRYSTAL
Visina orbite
322 km
172 km
170 - 345 km
155 - 470 km
186 - 296 km
211 - 414 km
Period upotrebe serije
veljača 1961 do kolovoz 1964
ožujak 1963 do srpanj 1963
1963 do 1967
1966 do 1984
1971 do 1986
1976 do 1988
Životni vijek satelita
cca 29 dana
33 dana
5,47 dana
50 do 80 dana
52 do 275 dana
987 do 1175 dana
Misije
ukupno/uspješnih
12 / 6
3 / 1
38 / 36
60 / 57
20 / 19
10 / 9
Vrsta primarne kamere
Frame tipa KH-5
Panoramska tipa E-5
       
Ukupni broj kamera
1
1
2
2
4
?
Mogućnost povećanja
8 x
16 x
       
Fokusna duljina leće
7,6 cm
167,6 cm
       
Format snimka
11,5 x 11,5 cm
11,5 x 63,5 cm
       
Veličina snimljene površine
483 x 483 km
12 x 64 km
       
Rezolucija snimljene površine
140 m
1,8 m
       
Širina filma
12,7 cm
12,7 cm
       
Dužina filma / broj snimaka
6859 m / 38578
686 m / 910
       
Rezolucija filma
30 linija/mm
160 linija/mm
       
Kontrast filma
1:4250000
1:100000
       
Masa satelita
1274 kg
1500 kg
2000 kg
3000 kg
11400 kg
13500 kg
Noseća raketa
TA Thor Agena D
TA Thor Agena D
SLV-3 Atlas/Agena D
Titan 3B
Titan 3D
Titan 3D ili 34D
Visina satelita
Promjer satelita

cca 7,6 m
cca 1,5 m

cca 10,6 m
cca 1,5 m
cca 12 m
cca 1,5 m
cca 14,2 m
cca 1,5 m
cca 15,2 m
cca 3 m
cca 13,2 m
cca 3 m
Masa rakete - startna/korisni teret
67819 / 1500 kg
67819 / 1500 kg
 
156540 / 3300 kg
612990 / 12300 kg
723490 / 14515 kg
Visina/promjer rakete
31,0 / 2,4 m
31,0 / 2,4 m
 
45,0 / 3,1 m
36,0 / 3,1 m
50,0 / 3,1 m

Kad su sateliti preuzeli špijunažu s visina, bilo je jednako važno uloviti što više elektroničkih informacija. Na taj se dio obavještajnih podataka obično zaboravlja, jer nije tako atraktivan kao što su fotografije vojnih objekata. Za dobrog analitičara je vrsta, oblik i jakost aktivnosti u elektromagnetskom spektru presudna za točno određivanje karaktera objekta na fotografiji. Elektroničko uho je, dakle, treća dimenzija inače plošnog prikaza, dodajući informaciju o naizgled napuštenoj zgradi ili prikrivenom operativnom stožeru. Povijest elektroničkih satelita ťdetektivaŤ, zrcalo je razvoja obavještajnih svemirskih letjelica uopće. U programima zrakoplovnih snaga razvijene su dvije vrste, jedna na osnovi Agena B i D nosača, a druga je lansirana zajedno s fotografskim satelitima. Prvi je model, ovisno o jakosti nosača, imao masu od 1000 do 2000 kg, dok je drugi bio mnogo manji, mase nekoliko desetaka kilograma. Za razliku od eliptičnih putanja ostalih obavještajnih satelita, ťdetektiviŤ su letjeli stabilnim, gotovo kružnim orbitama, te su i njihovi radni životi bili mnogo dulji. Prvi letovi težeg modela lansiranog vlastitim nosačem započinju svibnja 1962, kao početak niza koji je zašao u prvu polovicu sedamdesetih godina. Posljednje lansiranje takvog satelita uslijedilo je 14. prosinca 1971, kad ih je u relativno visoku putanju istim nosačem stigla nekolicina. Većina je ťdetektivaŤ postavljena u orbite 400 do 550 km nad Zemljom. Nekoliko ih je letjelo 900 km iznad planeta, i upravo je posljednji bio jedan od ovih. Sve u svemu, kroz desetak godina lansirano je oko 33 satelita ove vrste, svi konstruirani za proučavanje geometrije zračenja radara.

Drugi model, lansiran u svemir zajedno s većim satelitima, započinje radom lipnja 1963. Od siječnja 1972. male su detektivske obavještajne letjelice na Titanu 30 odlazile u putanju zajedno s Velikim pticama, preuzimajući tako poslove zasebnih satelita. Ipak, nisu sve Velike ptice nosile podsatelite, premda su neke nosile najmanje dva. Jedan od njih, odvojen od Velike ptice 7 koja je letjela na visini između 159 i 275 km, podigao se u kružnu putanju gotovo 1460 km nad Zemljom. Sličan je postupak korišten i kasnije. Detektivski sateliti obje vrste služili su za sve vrste elektroničkih obavještajnih poslova, uključujući prisluškivanje radio-veza, nadzor operativnih pokusa vojne opreme, otkrivanje radarskih uređaja i njihovih karakteristika - ukratko, za sve obavještajne zadatke u dubini teritorija suparnika, gdje nema mogućnosti ispitivanja iz (relativne) blizine.

Velika poboljšanja digitalnih tehnika prijenosa podataka sa satelita, omogućuju razvoj posebnih uređaja za izravno slanje slika na Zemlju. Početkom sedamdesetih godina, uskoro nakon pojave prvih modela Velike ptice, konstruktori započinju pripremu slijedećih poboljšanih modela. Satelit poznat pod nazivom KH-11 (ti sateliti su imali kodno ime KENNAN i CRYSTAL) vuče korijene od Projekta 1010 povjerenog tvrtki TRW i za razliku od svojih prethodnika nije imao kapsulu za vraćanje filma, već je snimke u obliku elektromagnetskih signala odašiljao na Zemlju u gotovo realnom vremenu preko relejnih satelita (SDS-1, SDS-2, TDRSS i drugih) u višim orbitama. U zemaljskoj nadzornoj postaji signale su snimili na traku i zatim ih konvertirali u fotografije. Rezolucija snimaka satelita KH-11 je ocjenjena na 10 do 15 cm, a mogao je napraviti 8 do 10 snimaka u minuti. KH-11 su letjeli u približno polarnoj, sunčano sinkronoj orbiti s inklinacijom 98° na visinama oko 300 - 1000 km, što je omogućavalo da satelit dnevno obiđe Zemlju nešto manje od 15 puta. S obzirom da su u orbiti bila samo dva satelita, njihove putanje su bile usklađene tako, da je jedan satelit preletio određeno područje ujutro, a drugi popodne, tako da je svako područje bilo pod nadzorom dva puta dnevno. Životni vijek satelita KH-11 je bio 3 godine, a zadnji je lansiran u studenom 1988. godine. Po obliku i veličini svemirski teleskop Hubble vrlo je sličan satelitima KH-11.

Izravno slanje fotografija digitalnim putem tek je jedno od poboljšanja nove tehnologije. KH-11 je stvoren da konačno premosti jaz između starih satelita za jednokratnu upotrebu i novih generacija za višestruko korištenje koje će u svemir stizati u teretnom prostoru ťsvemirskog taksijaŤ, a isto će se tako vraćati na Zemlju. Prvi medu njima očekuje se tijekom nekoliko idućih godina. Prvi KH-11 poletio je iz baze Vandenberg 19. prosinca 1976, s apogejom gotovo dvostruko višim nego kod ranih Velikih ptica. Od samih početaka njihov je radni vijek bio oko godinu dana, tj. oko dva puta duži od vijeka Lockheedovih satelita s povratnim kapsulama. KH-11 nije ih, međutim, u potpunosti zamijenio; njihove su se uloge nadopunjavale.

Prije 14. lipnja 1978. kada je poletio drugi KH-11 lansirane su dvije konvencionalne Velike ptice, prva u lipnju 1977, druga u ožujku 1978. godine. Slijedeća tri KH-11 odlaze do putanje u ožujku i svibnju 1979. odnosno 7. veljače 1980. Za sve to vrijeme dok su Velike ptice i njihovi nasljednici nadopunjavali jedni druge, sateliti za pogled izbliza neprekidno traže posebne ciljeve i objekte na tlu. Uvođenje generacije KH-11 u obavještavanju iz svemira unosi kao novinu najbrže moguće dostavljanje podataka, od neprocjenjiva značaja za zainteresirane vladine i vojne organe. Pred kraj 70-tih, godišnje je lansirano manje satelita za nadzor velikih teritorija, no svaki medu njima bio je opremljen najnovijom tehnikom i osposobljen za mnoštvo dodatnih zadataka. Velike ptice su nosile nekoliko različitih senzorskih sustava, kao i manje satelite koji su odlazili na vlastite tajne zadatke. Raketa Titan 3D nosivosti od oko 13 tona omogućavala je lansiranje različitih tereta.

Od 1959. godine, kad je po prvi puta pokušano vraćanje podataka iz svemira, obavještajni sateliti doživljavaju zaista veliki napredak. To je stajalo mnogo novaca i pretvorilo se u značajni izdatak državnog budžeta. Bez njih, ipak, mnogo pozitivnih koraka vjerojatno nikad ne bi bilo načinjeno, baš kao što se bez njih nikad ne bi saznalo za veliku pogrešku koja je započela takvu utrku u naoružanju kakvu svijet do tog trenutka nije još upoznao.

A tada,1978, Sovjeti dobivaju podatak od životne važnosti za svoje slijedeće korake. Priča započinje prethodnog ljeta kad ugledni mladi sin grčkog imigranta, William P. Kampiles, radi kao službenik operativnog centra glavnog ureda CIA-e. Kampiles se zapošljava u veljači te godine, i u tom kratkom roku često začuđuje kolege simplicističkim poimanjem istine. Bio je čudnovato dramatična figura, a u novom poslu vidi priliku za izlazak iz anonimnosti. Posao koji je obavljao nije bio naročito važan, ali su mu bili dostupni tajni dokumenti, medu njima i tehnički priručnik satelitskog sistema KH-11. Tog ljeta Kampiles uzima kopiju 155 (za potrebe obavještajnih i obrambenih službi tiskano ih je oko 350) zato što mu se dokument, kako je izjavio, ťčinio najzanimljivijiŤ, presavija malu brošuru i sakriva je u sportski kaputić. Na izlasku iz zgrade nitko ga ne zaustavlja. Nekoliko mjeseci kasnije, u listopadu, Kampilesa uvjeravaju da podnese ostavku. Tajni dokument odnosi u majčin stan (otac mu je umro još 1964.), pa s kutova listova izrezuje oznaku ťTAJNOŤ kako nitko ne bi posumnjao u knjižicu. Te je zime, točnije u veljači, odnio dokument u Atenu, i za vrijeme boravka kod prijatelja posjetio sovjetsku ambasadu. Negdje oko 23. tog mjeseca sastaje se s vojnim atašeom, majorom Mišom Zavalijem, i nudi mu na prodaju važne tajne podatke. Kampiles zbog opasnosti od ucjenjivanja koristi lažno ime, a kao dokaz donosi nekoliko prvih stranica priručnika KH-11. Zavali mu je rekao da neće dobiti ni pare dok se dokument pažljivo ne prouči. Početkom ožujka Kampiles predaje još nekoliko stranica, a Sovjeti mu plaćaju bijednu svotu od 3 tisuće dolara. Kampiles se potom vraća u Sjedinjene Države, u Oak Bridge u Illinoisu, gdje se zapošljava u istraživačkom laboratoriju. Svoju avanturu nije mogao prešutjeti prijateljici, koja je slučajno imala poznanika iz CIA-e, hvalio se kako je igrao dvostruku ulogu, te kako je KGB-u podvalio beskorisne informacije koje će izazvati veliku pomutnju. Kampiles je pogriješio kad je mislio da će njegova samohvala proći nezapaženo. 17. travnja 1978. po njega dolaze detektivi Federalnog ureda za istraživanje. No šteta je već učinjena. Sovjeti su u najmanju ruku znali što KH-11 može, a na stranicama brošure koju su dobili bio je tehnički opis američkog najtajnijeg satelita, čak i s lijepim umjetničkim prikazom letjelice! Sve dok Kampiles nije dobavio tajne podatke, nisu znali o kakvom se sistemu radi, ni kakva su mu geografska ograničenja.

Godine 1990. bio je lansiran prvi "nadograđeni KH-11", kojega u javnosti označavaju kao KH-12 i sa imenima IMPROVED CRYSTAL i IKON. Nadopunjeni KH-11 je sa svojim 16300 kg puno teži od prethodnika (oko 10 tona zajedno sa gorivom), a veliki dio povećanja mase ide na račun 6350 kg pogonskog goriva, kojeg satelit nosi u potpornom modulu na svojem zadnjem dijelu. Velika količina goriva mu omogućava dugi životni vijek, jer može više puta popravljati svoju gotovo polarnu sunčano sinkronu orbitu na visini oko 300 x 1000 km. Pored poboljšanih senzora, koji rade u vidnom i bližem IC dijelu spektra, satelit ima još termovizijski senzor pomoću kojeg korisnik može odrediti, npr. da li je zgrada koju motri u upotrebi ili ne. Poboljšana elektronika za obradu fotografija omogućuje oštrije slike, satelit ih može napraviti do 12 u minuti, rezolucija satelita je ocijenjena na 10 cm za kvadratne ili okrugle površine, a sposoban je razaznati linearne strukture veličine veličine 5-8 cm. Takve mogućnosti u vidljivom spektru omogućavaju razlikovanje uniformiranih osoba od civila ili praćenje manjih skupina ljudi, za što su korišteni sateliti nad Kosovom. Mehanizam optičkog sistema omogućava satelitu da fotografira objekte na površini pod velikim kutom, više od 100 km u stranu od svoje putanje.

Sada su u upotrebi tri nadograđena satelita KH-11/KH-12, najnoviji (USA 161) je bio lansiran u studenom 2001. godine. Njihovo djelovanje je koordinirano s tri manja izvidnička satelita o kojima nema gotovo nikakvih informacija, te sa još tri radarska izvidnička satelita tipa Lacrosse/Onyx. Cijena jednog satelita KH-12 je približno 1 milijarda USD, a još 300 milijuna dolara stoji noseća raketa Titan IVB, koja satelit ponese u orbitu.

Loše vrijeme, poradi slojeva oblaka, često onemogućava uspješno djelovanje fotografskih izvidničkih satelita. Pri upotrebi radara vremenske prilike ne predstavljaju prepreku, te su zato SAD u 70-tim godinama počele razvijati radarski slikovni izvidnički satelit, godine 1982. su postavili u orbitu prototip takvog satelita sa imenom INDIGO, a u prosincu 1998 je raketoplan Space Shuttle ponio u orbitu prvi operativni radarsko-slikovni izvidnički satelit LACROSSE (program označavaju i imenima VEGA i ONIX). Satelit koristi radar za sintetičko sastavljanje slike (Synthetic Aperture Radar, SAR) - to je tehnika djelovanja radara, gdje se sastavljanjem reflektirane radarske energije od ciljnog područja iz različitih točki svojeg puta omogućava oblikovanje vrlo detaljne radarske slike cilja. Rezolucija satelita Lacrosse je najvjerojatnije oko 1 metra i time slabija nego kod satelita KH-12, ali zato omogućava nadziranje ciljeva po noći i u svim vremenskim situacijama, moguće je slijediti vozila u pokretu i otkrivati skloništa do 3 metra dubine pod zemljom, te podmornice za vrijeme plovidbe na periskopskoj dubini (10-15 m). Radar satelita Lacosste ima vjerojatno više mogućih načina djelovanja i pored preciznog praćenja određenog cilja, istovremeno vrši nadzor većih područja, naravno s manjom rezolucijom snimaka. Sateliti Lacrosse lete u orbiti na visini oko 680 km sa inklinacijom 57° i 68°. Od četiri lansirana satelita sada su operativna tri (dva u 68-stupanjskoj orbiti, jedan u 57-stupanjskoj), najnoviji (USA 152) je bio pomoću noseće rakete Titan IVB lansiran u kolovozu 2000. godine.

NRO je u rujnu 2000. godine proslavio 40 godina postojanja. Na proslavi je odlikovano 56 pionira i osnivača koji su doprinijeli razvoju sistema za prismotru iz svemira. Danas NRO zapošljava oko 3000 ljudi iz raznih federalnih agencija (CIA, Nacionalna agencija za sigurnost, itd.). Specifični detalji o budžetu su povjerljivi, a smatra se da je 2000. godine on iznosio preko 6 milijardi dolara. Analitičari procjenjuju da je do sada potrošeno oko 200 milijardi dolara na dizajn, izradu, lansiranje i upravljanje špijunskim satelitima.

Da li je sa završetkom Hladnog rata NRO ostao bez posla? Bivši direktor NRO-a, Eduard Oldridge, sada predsjednik Aerospace Corporation iz El Segunda u Kaliforniji, smatra da za Amerikance danas postoji više problematičnih točaka i mjesta na svetu koja zahtijevaju veću pažnju nego ikada u prošlosti.

ZENIT, JANTAR, ARKON I ORLEC

Sovjetske oružane snage su 1956. godine postavile zahtjev za izvidnički satelit. Zbog nesuglasica u tadašnjem SSSR-u, da li prednost imaju svemirski letovi s ljudskom posadom ili vojni izvidnički program, napravljen je kompromis, da će oba programa koristiti jednaki svemirski brod, koji će se temeljiti na svemirskom brodu Vostok. Vostok je 4 i pol tone težak satelit, a predstavljen je javnosti u travnju 1961. godine kad Jurij Gagarin oblijeće Zemlju kao prvi čovjek u svemiru. Letjelica koja se uspješno vraćala kroz atmosferu s ljudskim teretom, često je nosila fotografsku opremu za špijunske svrhe. Pri tome kozmonaut ne može upravljati letjelicom - komande stižu sa Zemlje.

Međunarodni sporazum, kojeg su podržavale obje supersile, obavezuje da svaka zemlja javno objavi lansiranje satelita i svemirskih sondi. Suprotstavljanje Ujedinjenih naroda američkim pokušajima zataškavanja lansiranja vojnih satelita, potaklo je proteste zemalja zainteresiranih za nadoknadu šteta nastalih padom dijelova svemirskih letjelica. No zadržavanje stroge tajnosti karaktera vojnih svemirskih letova nije protivno sporazumu. I tako je 22. studenog 1961, bez objavljivanja prirode misije, lansirana raketa Atlas-Agena B. Od tog se trenutka, zbog umirivanja javnosti zabrinute zbog opasne utrke u naoružavanju, gotovo svi vojni letovi zaogrću velom tajnovitosti.

Četiri mjeseca kasnije, 16. ožujka 1962, Sovjeti lansiraju Kozmos 1 i objavljuju da će program tog imena obuhvaćati znanstvena istraživanja i tehničke pokuse. U stvari, od prvog su trenutka osim za civilne letove korišteni i za vojne svrhe. I tako, pod oznakom Kozmosa, i Sovjeti započinju špijunsku djelatnost iz svemira. Kozmos 4, lansiran 26. travnja, predstavlja sistem prve generacije, korišten za potrebe vojne obavještajne službe od početka 1962, a osnivao se na spomenutoj letjelici Vostok s ljudskom posadom.

Izvidnički program je dobio oznaku ZENIT. Prvi u potpunosti uspješni let je napravio satelit tipa Zenit-2 sa oznakom Kozmos-12 u prosincu 1962. godine. Sovjetski izvidnički sateliti prve generacije tipa Zenit-2 imali su predviđenu rezoluciju 10-15 metara, fotografska oprema i film bili su namješteni u kuglastoj kapsuli, koja se je po završenom letu (trajao je 8 dana) cijela vratila na Zemlju, tako da se fotografska oprema mogla ponovno upotrijebiti. Od samog početka sateliti tipa Zenit-2 bili su opremljeni i sa opremom za elektroničko izviđanje Kust-12M. Kasnije verzije satelita Zenit-2 bile su opremljene još sa televizijskom kamerom, iako se, slično kao kod američkih projekata Samos, iskazalo da tadašnja tehnologija još nije ispunjavala očekivanja. Zenitu-2 su slijedili poboljšani sateliti druge generacije Zenit-2M sa životnim vijekom od 12 dana, visoko-rezolucijski Zenit-4 sa sposobnošću manevriranja u orbiti i sateliti treće generacije Zenit-4M, Zenit-MK, Zenit-MKM, Zenit-MKT, Zenit-MT i Zenit-6.

Koncem 1963. pojavio se novi model, vjerojatno također baziran na Vostoku. Nazvan Kozmos-22, pokusni je let postavio u Zemljinu putanju satelit mase 5,5 tona u misiji koja je trajala 6 dana. Sa svojih pet metara bio je nešto dulji od prethodnog modela, ali je zadržao promjer od 2,4 m. Bio je to prvi od mnogih satelita s fotografskom opremom sposobnosti velikog razlučivanja, lansiran pod krinkom Kozmosovog naziva. Za razliku od američkih, putanje sovjetskih obavještajnih satelita imale su nagib od 51, 65 ili 73 stupnja. Do 1966. svi su lansirani iz Tjura Tama, a potom iz Plesecka.

U ožujku 1968. Sovjeti lansiraju novu, jako izmijenjenu i poboljšanu treću generaciju vojnih satelita. Mase 5,9 tona, 400 kg više nego sateliti druge generacije korišteni od 1963, novi je model zadržao osnovno Vostokovo kućište, ali je nosio i kapsulu za povratak u atmosferu koja se vraćala dan prije glavnog dijela svemirske letjelice. Osim toga, novi je satelit ostajao u putanji 12 dana, četiri dana duže od svog prethodnika. Sve u svemu, bilo je to značajno poboljšanje. Do kraja slijedeće godine primijećeno je još jedno poboljšanje. Po prvi su puta sovjetski obavještajni sateliti mijenjali putanju na naredbu sa Zemlje, odlazeći nad područje od interesa bez čekanja da do nje stignu starom. Ovi pokretljivi modeli mase 6,3 tone dvostruko su veći od svojih američkih suparnika iz tog vremena. Američka Velika ptica, tada još u povojima, bit će gotovo dvostruko masivnija.

Pred kraj sedamdesetih godina zapadnjački obavještajci opažaju sve širu upotrebu šifri i u svemirskim letovima. Do tada su ih Sovjeti koristili samo u vojnim obavještajnim satelitima, dok su komunikacije civilnih i znanstvenih letova tekle otvorenim kanalima. Vojne Saljut misije, valja reći, također koriste posebne načine komunikacija, no to se krajem desetljeća brzo mijenja, pa pravi karakter nekih letova ostaje tajna.

Potaknut gubitkom američke obavještajne opreme uz jugozapadne granice i dobivanjem važnih podataka o tajnom KH-11 satelitu, sovjetski izazov dostiže neslućene razmjere. U tom se razdoblju u obavještajne satelite uvode mnoge tehnološke novine. Do 1975. letjelice se dijele u tri različite vrste. U prvoj su one s dvotjednim radnim vijekom koje podatke odašilju na frekvenciji 19,994 MHz. Prilikom povratka na Zemlju emitiraju morzeove znakove ťTGŤ, a neke prije ulaska u atmosferu izbacuju manji podsatelit. Ovaj bi prije povratka radio još nekoliko dana.

Drugi tip, zamijenjen pojavom prve i treće vrste, leti oko 13 dana i također se vraća na Zemlju. Odašiljao je na frekvenciji 19,995 ili 20,005 MHz, a radio-stanica za pronalaženje šalje signale ťTKŤ. Treća je vrsta slala dvotonske signale na frekvenciji 19,989 Mhz, sa životnim vijekom od također 13 dana. Glavni je satelit slao morzeove signale ťTLŤ, a njegov podsatelit, izbačen na kraju leta, ťTFŤ. Sve su se tri vrste oslanjale na konstrukciju Vostoka, i bile su najbolja prilagodba osnovnog svemirskog broda prije uvođenja satelita na osnovi Sojuza.

Poput američkih, i sovjetski obavještajni sateliti često polijeću po potrebi, odnosno u skladu s nekim novim obrambenim programom ili potezom strane zemlje. Tipični primjeri jasno pokazuju o čemu se radi. U listopadu 1967, samo nekoliko dana prije nego što je NASA namjeravala poslati letjelicu Apollo na prvi let, Sovjeti lansiraju Kozmos 246 u putanju što ga u lokalno podne vodi nad Cape Canaveral. Kako je satelit imao ekstremno niski perigej koji polako smanjuje period kruženja, njegovi se zemaljski tragovi grupiraju oko Floride. Samo pola sata poslije lansiranja Apolla, Kozmos prelijeće područje lansiranja, a dan kasnije se vraća na Zemlju. Njegov signal ťTKŤ hvataju radioamateri iz Stockholma. Kozmos 246 je jedan od vrste koja ne mijenja putanju, no primjeri iz 1971. pokazuju kako se manevarske sposobnosti tadašnjih modela koriste za navođenje tragova na određeno područje zemljine površine.

Pred kraj te godine, naime, dolazi do sukoba između Indije i Bangladeša pa sovjetski obavještajci 6. prosinca z Tjuratama šalju satelit koji će situaciju pogledati izbliza. Putanja Kozmosa 463 imala je nagib od 65 stupnjeva prema ekvatoru, a za jedan obilazak Zemlje letjelica je trošila 89,3 minute. Dan nakon lansiranja, u 14. kruženju, satelit prelazi nad Bangladešom, a tri sata kasnije pale se raketni motori i period kruženja pada na 89 minuta. To zaustavlja pomicanje traga satelita na zapad, pa on prelazi preko područja u lokalno podne, tj. u trenutku kad je Sunce najviše nad obzorjem. Dva dana letjelica fotografira sve što zanima sovjetske obavještajce, a potom kontrola leta podiže perigej i time satelit pomiče na zapad, što omogućuje spuštanje 11. prosinca.

Prethodnog je dana, kratko vrijeme prije nego što je Kozmos 463 ťodšetaoŤ od Bangladeša, lansiran Kozmos 464, s nagibom od 72,9 stupnjeva. To je tragove satelita usmjerilo više u smjeru meridijana, jer je putanja bliža polarnoj osi. S periodom kruženja od 90,3 minute letjelica je skretala na zapad za 5 dužinskih stupnjeva dnevno. U podne 13. prosinca satelit prelazi preko Bangladeša, a tri sata kasnije obavlja se manevar za smanjivanje visine putanje, skraćivanje vremena kruženja, odnosno ograničavanje skretanja na samo stupanj dnevno. To je u stvari sinkroniziralo orbitu sa željenim područjem, jer slijedi dulje fotografiranje terena. Kozmos 464 se 16. prosinca vraća na Zemlju.

S ova dva satelita Sovjeti održavaju gotovo neprekidni nadzor nad tokom ratnih zbivanja. Dvije godine kasnije za političke će svrhe upotrijebiti sličan način. To je klasičan primjer tehnike kad se zbog postizanja najboljih rezultata nedostaci jednog sistema nadopunjuju drugim. Listopad je 1973, vrijeme kad se nerazriješeni sukob Izraela, Sirije i Egipta ponovno rasplamsava. Uz pomoć sovjetskog oružja i ostale potrebne vojne opreme, predsjednik Sadat želi jednom zauvijek izbaciti Izraelce sa Sinaja. Istovremenim zajedničkim napadom egipatske i sirijske vojske Izrael će biti prisiljen na predaju, a teritorij osvojen u prijašnjem sukobu vraćen. Ili su barem tako mislili egipatski i sirijski stratezi. Poslije podne 6. listopada započinje masivni topnički i zračni napad na nepripremljenu izraelsku armiju, uz istovremeni prelazak Sueskog kanala. Izraelski tenkovi koji kreću u pomoć pješadiji brzo su uništeni. Samo sat po početku napada, s lansirnog postolja u Plesecku polijeće Kozmos 597. Sovjeti su znali za početak neprijateljstava, sasvim su sigurno bili obaviješteni o trenutku početka sukoba, no u njega se nisu htjeli miješati već su odlučili davati samo obavještajne podatke o toku zbivanja na fronti. Kad su Egipćani napali Izraelce, jedan je satelit već kružio oko Zemlje. Bio je to Kozmos 596, poslan iz Plesecka tri dana prije zbog snimanja područja sukoba kamerama malog razlučivanja. Za razliku od njega, Kozmos 597 je bio namijenjen za pogled izbliza, s mogućnošću mijenjanja putanje. Dva dana po početku rata stiže nad područje Bliskog istoka, raketni motori ga koče, smanjuju orbitalni period i sinkroniziraju s okretanjem Zemlje pod njim. Njegov prethodnik se već udaljio od poprišta ratnog sukoba, pa se 9. listopada vraća u atmosferu. Kozmos 597 je nagnut 65,4 stupnja prema ekvatoru, upravo koliko je potrebno da bi mu trag prelazio preko Sueza i Sinaja, Genezaretskog jezera, te Sirije koja s više od 800 tenkova pritišće izraelske brigade na sjeveru.

Dan nakon što je Kozmos 596 spušten na Zemlju, iz Plesecka uzlijeće Kozmos 598. Ovaj satelit ima nagib putanje od 72,9 stupnjeva. Namjere sirijskih trupa da za dva dana udu u Izrael pokazale su se sasvim neosnovanima, jer se u borbi na Golanskoj visoravni omjer snaga okreće protiv napadača. No na sinajskoj fronti, Sadatove snage potiskuju Izraelce, jer se egipatskim oklopnim snagama može suprotstaviti svega stotinu tenkova. Protutenkovske oružje dobiveno od Sovjeta nanosi Izraelcima velike gubitke, i to je, u svakom slučaju, važnije bojište. Nagnutija putanja Kozmosa 598 omogućuje mu da već dan po lansiranju stigne nad Sinaj i započne fotografiranje. Slijedećeg dana na Zemlju se vraća Kozmos 597 pun kazeta s filmovima. Njegov je nasljednik trebao nadgledati područje u kojem će Sadat zadati caup de grace. Sovjeti su očito bili dovoljno zabrinuti za tok događaja, jer preko stanice Jevpatorija na Krimu promatraju izravnu televizijsku snimku iz putanje. Kozmos 598 je bio upravo toliko visoko da omogući praćenje sukoba na Sinaju uz pomoć TV-kamere. Ono što su vidjeli na fotografijama sasvim ih je sigurno užasnulo, jer 14. listopada, samo tri dana nakon što satelit stiže nad cilj, egipatskih oklopnih jedinica više gotovo da i nema. U bitkama istočno od Sueza sudjeluje skoro tisuću egipatskih tenkova, no do kraja dana Izraelci uz gubitak od samo 20 komada uništavaju četvrtinu neprijateljske sile. Slijedeće noći general Ariel Sharon vodi padobrance i zaštitne oklopne jedinice preko kanala i na zapadnoj obali uspostavlja mostobran.

Prije nego što će se 16. listopada vratiti na Zemlju, Kozmos 598 sakuplja mnoštvo informacija nepovoljnih za Egipćane i Sovjete. Dan ranije nešto prije Sharonovog napada, u putanju nagnutu 65 stupnjeva prema ekvatoru stiže Kozmos 599. Služio je fotografiranju većih teritorija, pa se smatra da nije bio vezan uz ovaj ratni sukob. Tokom 16. listopada Sovjeti ne primaju fotografije s bojišta - Kozmos 598 se vratio na Zemlju - no tada je iz Plesecka lansiran Kozmos 600. Putovao je putanjom nagiba 72,8 stupnjeva, a nad frontom se našao dan kasnije. Ono što su spazile njegove kamere potvrđuje izraelske tvrdnje: brzo se krećući s novo osvojenih položaja na zapadnoj obali Sueskog kanala, Izraelci uništavaju veliki broj raketa zemlja-zrak i drugih vojnih instalacija. Sovjetski vojni ataše posjećuje predsjednika Sadata i uvjerava ga u ozbiljnost situacije. Sadat ne vjeruje i tek mu satelitske fotografije na kojima se vidi snaga izraelskog napada otvaraju oči pa pristaje na sovjetsku ponudu: transportni avioni počinju ubrzano dovlačiti opremu i osoblje za pomoć egipatskoj armiji. No rat je praktički već izgubljen, i Sovjeti znaju da Egipat gotovo i nema šansi da uspije. Stoga, odmah počinju kampanju za prestanak vatre, pristajući uz američki stav. Nakon par dana, 20. listopada, u orbitu stiže Kozmos 602, a 24 sata kasnije stiže nad područje Bliskog istoka. Dva dana poslije, na Zemlju se spušta njegov prethodnik, Kozmos 600. Putanja Kozmosa 602 odabrana je tako da nadopunjava zadatak Kozmosa 599 koji još uvijek leti. Situacija na bojištu pogoršava se po egipatsku stranu, i ne smije se izgubiti ni trenutka: izraelska armija kreće se na zapad prema 3. egipatskoj. Sovjeti nisu mogli dozvoliti propust u promatranjima.

Prešavši cestu Kairo-Suez Izraelci odsijecaju snabdijevanje 3. armije. Izrael je uhvatio neprijatelja za gušu. Službena obustava vatre stupa na snagu 22. listopada, no sporadične čarke rasplamsavaju se u još jedan veći sukob kad 3. armija nastoji povratiti ugaslu slavu. Izraelci napreduju prema Ismailiji, stavljajući Egipćane u bezizlazan položaj, a Kairo je potpuno odsječen od svih putova što vode na istok. Kozmos 603 lansiran je 27. listopada, a dva dana kasnije na Zemlju se vraća Kozmos 602. Posljednji iz ove serije ostaje u svemiru 13 dana, promatrajući zadnje iskre već gotovo ugaslog sukoba.

Ovaj primjer odlično pokazuje kako su sovjetski obavještajci natjerali neodlučnu vladu na odlučniju akciju. (Valja reći da u to vrijeme Egipat već polako sumnja u sovjetske namjere na tom području). No poticaj je došao prekasno, i kad se omjer snaga sasvim okreće protiv saveznika, Sovjeti se povlače i podupiru zahtjev Ujedinjenih naroda za prekidom vatre. Upotreba obavještajnih satelita za podršku vanjske politike i uvjeravanje prijateljskih vlada u mudrost zajedničkog djelovanja nije iskustvo samo arapsko-izraelskog rata iz 1973. No, to je dobar primjer kako sateliti mogu dati važne podatke prijateljima u drugim zemljama. Bez sovjetskih fotografija Sadat ne bi povjerovao u izvještaje s ratišta. Korištenje ove tehnike za uvjeravanje saveznika bilo je za Sovjete sasvim korisno; nisu, naravno, mogli znati da će im Egipćani okrenuti leda u korist manje ambicioznog Zapada.

Tokom sedamdesetih godina Sovjeti godišnje lansiraju prosječno 30 do 35 obavještajnih satelita, a kad model na osnovi Vostoka zamjenjuje bolji na osnovi Sojuza, taj se broj smanjuje. Teško je točno ustanoviti ulogu svakog od njih, no sigurno je da su neki medu njima bili slični američkim ťdetektivimaŤ lansiranim s Velikih ptica. Prilično je, ipak, sigurno, da Sovjeti koriste takve satelite još od 1967. Te su godine, naime, lansirali pet Kozmos letjelica ove vrste. Jedna medu njima je imala masu od približno 400 kg, bila je dugačka 1,8, a promjer joj je iznosio 1,2 m. U putanju nagiba 71 stupnja lansirana je raketom B-1. To je bila prerađena varijanta starijeg modela interkontinentalnog balističkog projektila namijenjenog nošenju manjih tereta. Velika SS-6 raketa, poznata pod imenom A nosača, koristila se za lansiranje Sputnjika 1 i njemu sličnih brojnih satelita, i tako mala masa za nju nije ekonomična.

Koncem 1967. pojavljuje se novi model za elektroničko prisluškivanje, nošen u putanju raketom tipa C. Imao je masu oko 900 kg, bio dug približno 2, a širok 1 m. Poput prethodnika, letio je eliptičnom putanjom, ali je nagib prema ekvatoru iznosio 74 stupnja. Svi sateliti ovih vrsta lansirani su iz Plesecka. Raketa tipa C bila je veća i snažnija od tipa B, a spomenute mase bile su vjerojatno na granici nosivosti. Ovi su nosači bili idealno prilagođeni ekonomičnom lansiranju relativno malih satelita.

Posljednjih godina Sovjeti lansiraju manje svemirskih letjelica za elektroničko prisluškivanje, pa ukupni broj pada s deset na oko šest. Mnogo su češći letovi satelita za slušanje radio-emisija namijenjenih SSSR-u ili zemljama Varšavskog pakta. Zbog svog specifičnog položaja Sovjeti imaju velikih teškoća u hvatanju stranih radio-stanica. Sateliti su za te svrhe upravo odlični, pa se godišnje lansira 20 do 35 letjelica ove namjene. Tako sakupljene informacije koriste se za sve tajne akcije u stranim zemljama, slično kao što to radi CIA u Sjedinjenim Američkim Državama. Amerikanci također prisluškuju strane radio-emisije, no zemaljske stanice efikasnije pokrivaju veći dio zemaljske kugle, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog većeg broja zemalja naklonjenih Zapadu. Do polovice sedamdesetih godina, Sovjeti uspostavljaju orbitalnu mrežu od osam ťdetektivaŤ koji su u stalnom pogonu, s putanjom odabranom tako da prekriva zanimljiva područja. Pomoću njih i druge zemaljske opreme efikasno elektronički nadgledaju čitav planet.

Prvi predstavnik četvrte generacije sovjetskih izvidničkih satelita je bio JANTAR-2K (kodno ime FENIKS), koji je ušao u redovnu primjenu u svibnju 1978. godine. Sateliti Jantar-2K bili su opremljeni sa dvjema manjim povratnim kapsulama za vraćanje snimljenih filmova za vrijeme obavljanja zadaće u orbiti, a po završetku životnog vijeka u svemiru (30 dana) na Zemlju se je vratio još i donji dio satelita u kojem je bila fotografska oprema i preostali film. Svi sateliti tipa Jantar imali su sposobnost izvođenja manevara u orbiti, što znači da satelit može u određenoj mjeri promijeniti orbitu i popraviti svoj smjer, čime mu se poveća životni vijek.

S obzirom da Feniks nije ispunio očekivanja, razvijena je poboljšana verzija satelita JANTAR-4K1 OKTANT, koja je ušla u operativnu upotrebu 1982. godine. Sateliti Oktant imali su životni vijek 45 do 60 dana (kasnije verzije), dvije manje povratne kapsule i poboljšanu visoko-rezolucijsku fotografsku opremu u glavnoj povratnoj kapsuli. Sa njima su nadomjestili visoko-rezolucijske satelite tipa Zenit.

Satelite Oktant pak je uskoro zamijenio poboljšani JANTAR-4K2 KOBALT, kojeg ruske oružane snage još uvijek koriste za izvidničke zadaće. Sateliti Kobalt lete na niskoj orbiti, na visini između 165 i 400 km, sa inklinacijom između 52 i 70°, te periodom oko 90 minuta. Razvoj elektrooptičkih izvidničkih satelita sa digitalnim prijenosom slike je u SSSR-u počeo relativno kasno, godine 1977, kada su Amerikanci već upotrebljavali satelite tipa KH-11. Za razvoj svojih satelita sa digitalnim prijenosom slike, koji bi trebali imati iste sposobnosti kao američki sateliti KH-11, Rusi su upotrijebili već razvijeno plovilo tipa Jantar. Međutim, spori razvoj elektronske opreme i veličina plovila Jantar nisu omogućili da bi mogućnosti nove vrste satelita mogli uspoređivati sa američkim.

Usprkos tome, nastao je izvidnički satelit sa vizualnim i (bližim) IC fotografskim sistemom s digitalnim prijenosom slike JANTAR-4KS1 TERILEN. Sateliti Terilen su snimke prijemnim postajama pošiljali preko relejnog komunikacijskog satelitskog sistema Tok-Svjetlo (Luč).

Satelite Terilen, koji su bili u upotrebi od 1982. do 1990. godine, nadomjestili su moćniji sateliti NEMAN (vjerojatna oznaka JANTAR-4KS2), koje Rusija još uvijek povremeno lansira u orbitu. Sateliti Neman imaju životni vijek godinu dana, lete u orbiti 240 x 300 km sa inklinacijom 64,7° i periodom od 90 minuta. Neman sateliti također ne nose povratne kapsule, već digitalno odašilju slikovne informacije izravno prema kontrolnim centrima ili preko satelita Potok. Zadnji satelit Neman (Kosmos 2370) bio je lansiran u svibnju 2000. i djelovao je do svibnja 2001. godine, nakon čega je izbačen iz orbite.

Nakon dugotrajnog razvoja, kojega je još dodatno otežao raspad bivšeg SSSR-a, ruskim je konstruktorima uspjelo napraviti elektrooptički izvidnički satelit, usporediv sa američkim KH-11. U lipnju 1997. godine je na najsnažnijoj ruskoj nosećoj raketi Proton u orbitu poletio satelit Kosmos 2344. Orbita novog satelita (visina u apogeju 2479 km, perigeju 1516 km, inklinacija 63,4°, perioda 130 minuta) je na Zapadu izazvala sumnju o namjeni tog satelita. Prva ocjena je bila da je orbita previsoka za fotografsko ili radarsko izviđanje i preniska za satelite za rano upozoravanje, pa bi to mogao biti satelit za elektroničko izviđanje. Međutim, dodatne informacije su pokazale da je to elektrooptički izvidnički satelit ARKON-1. Zbog visine satelita rezolucija bi mogla biti 2 do 5 metra, a s nagibanjem satelita do 20° lijevo i desno može fotografirati područja na zemljinoj površini do 1000 km u stranu od svojeg trenutnog puta. Treba napomenuti da i SAD razvijaju (moguće već i upotrebljavaju) izvidničke satelite koji bi letjeli u višim eliptičnim orbitama (5000 x 500 km). Prednost takvih orbita je u tome, da se satelit može više vremena zadržati nad određenim područjem za vrijeme povećavanja visine do apogeja, ali nedostatak je manja rezolucija slika snimljenih sa veće udaljenosti. Informacija o tome koliki je životni vijek Arkona-1 nije moguće saznati, isto kao ni informacije o novim lansiranjima u takvu orbitu.

Pored satelita sa digitalnim prijenosom slike Rusija još upotrebljava novu generaciju satelita s velikim brojem povratnih kapsula. ORLEC-1 DON je imao 10 do 12 povratnih kapsula, koje je vraćao na Zemlju u intervalima od 7 do 10 dana, a na kraju misije uništen je u orbiti. Prvi Don je poletio godine 1989., a ukupno je bilo 6 lansiranja toga satelita. Slijedeći je bio poboljšani ORLEC-2 JENISEJ, opremljen sa 22 povratne kapsule. Prvi operativni satelit tipa Jenisej (Kosmos 2290) bio je lansiran u kolovozu 1994. godine i orbiti je ostao 221 dan, drugi operativni Jenisej (Kosmos 2372) je u svemir poletio u rujnu 2000. i orbiti je ostao 207 dana. Za razliku od satelita Don, Jenisej na kraju misije nije uništen već je jednostavno izbačen iz orbite.

Zadnje lansiranje ruskog fotografskog izvidničkog satelita bilo je izvedeno 29. svibnja 2001. godine, kada je na svoju zadaću poletio Kosmos 2377, satelit tipa Jantar-4K2 Kobalt. S obzirom na njegov očekivani životni vijek do 120 dana, Rusija od kraja rujna 2001. do sada (siječanj 2002.) ponovno nema više niti jednog fotografskog izvidničkog satelita u orbiti. Najdulje razdoblje bez ruskih fotografskih izvidničkih satelita u orbiti, sve od početka sovjetskih satelitskih izvidničkih programa godine 1962, je bilo od 28. rujna 1996. do 15. svibnja 1997. godine, kada sedam i pol mjeseci ruske oružane snage nisu imale nijednoga fotografskoga izvidničkog satelita u orbiti. U rujnu 2000. godine Rusija je lansirala primarno vojni kartografski satelit Kometa.

DRUGI NACIONALNI, MEĐUNARODNI I KOMERCIJALNI SISTEMI

Francuska je sa civilnim satelitom za promatranje Zemljine površine SPOT dobila veliko iskustvo pri izradi i upotrebi satelita. Na temelju tih iskustava, počela je razvijati vojni fotografski izvidnički satelit HELIOS-1. Programu su se pridružile Italija i Španjolska. Prvi satelit, Helios-1A, bio je lansiran u srpnju 1995. godine pomoću rakete Ariane-4, iz Kourou u Francuskoj Gvajani. U prosincu 1999. slijedilo je lansiranje još jednog satelita - Helios-1B. Multispektralni optički sistem satelita Helios-1 ima rezoluciju do 1 metra, snimke satelit pohranjuje u digitalnom zapisu, a za vrijeme preleta iznad kopnene nadzorne postaje pošalje ih prijemnom centru. Helios-1 koristi sunčevu sinkronu orbitu na visini 680 km s inklinacijom 98°. U razvoju je nova generacija satelita, Helios-2, koja će imati rezoluciju poboljšanu na pola metra.

Satelite Helios-2, koji su predviđeni za upotrebu do 2004. godine, dopunjavati će mali njemački sateliti SAR-LUPE sa radarom za sintetičko sastavljanje slike (Synthetic Aperture Radar - SAR). Sa kombiniranim djelovanjem satelita Helios-2 i SAR-Lupe, Evropa bi bitno poboljšala svoje mogućnosti potpore vojnim operacijama iz svemira.

Kina je svoj prvi fotografsko-izvidnički satelit lansirala 1975. godine, a do 1999. godine je izvršila 17 lansiranja takvih satelita. Najnovije dostignuće kineskog programa izvidničkih satelita je satelit Zijuan-2 (Ziyuan, ZY-2), koji se predstavlja kao civilni satelit za promatranje površine, ali njegova sekundarna (primarna) zadaća je fotografsko izviđanje. Elektrooptički sistem ima rezoluciju oko 1 metar, što je znatno poboljšanje u usporedbi sa prijašnjim kineskim satelitima s rezolucijom 10 do 15 metara. Satelit upotrebljava digitalni prijenos slike do kopnene prijemne postaje. Lansiran je u rujnu 2000. godine, a njegov predviđeni životni vijek je 2 godine.

Izrael je u razdoblju 1988-1995 uspješno lansirao 3 satelita tipa Ofek (Ofeq), četvrti pokušaj leta 1998. godine je bio neuspješan, a u prosincu 2000. godine je ruska noseća raketa Start-1 uspješno uvela u orbitu izraelski fotografsko-izvidnički satelit EROS-A1 sa rezolucijom oko 1 metar. Snimke iz tog satelita, osim izraelskim oružanim snagama, na raspolaganju su i komercijalnim korisnicima.

Indija također razvija svoj program promatračkih satelita. Satelit TES (tehnološki eksperimentalni satelit), lansiran u listopadu 2001. godine, je civilni promatrački i vojni izvidnički satelit sa rezolucijom od 1 metra.

Japan također razmišlja o razvoju svemirske izvidničke komponente svojih obrambenih snaga, pogotovo nakon sjevernokorejskih testiranja balističkih raketa.

Kod izvidničkih satelita treba još spomenuti komercijalne ponuđače satelitskih fotografija - jedan od takvih je američka tvrtka Space Imaging, koja prodaje snimke sa rezolucijom 1 metar, napravljene svojim satelitom Ikonos. Iako je djelovanje te tvrtke u određenoj mjeri regulirano sa američkim zakonima, upravo su fotografije iz satelita Ikonos široj javnosti omogućile hrpu snimaka, koje su prije toga bile rezervirane samo za rijetke izabranike u obavještajnim i obrambenim organizacijama - npr. snimka tajne američke "baze, koja ne postoji" Groom Lake, ili poznatija kao Area 51, zatim fotografija američkog zrakoplova za elektroničko izviđanje EP-3E na kineskom aerodromu, nakon sudara sa kineskim lovcem i također pogled iz svemira na područje Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku i oštećeni Pentagon u Washingtonu 11. rujna 2001. godine. Za vrijeme napada na Afganistan, Pentagon je od tvrtke Space Imaging jednostavno kupio (za nešto manje od 2 milijuna dolara mjesečno) ekskluzivno pravo do svih satelitskih snimaka područja operacije "Trajna sloboda" i tako onemogućio da bi komercijalni satelitski snimci došli u pogrešne ruke. To znači, da se države sa ozbiljnim potrebama za takvim satelitskim snimcima ne mogu oslanjati na komercijalne izvore, pogotovo ne u vrijeme krize.