Dječji kasetofon Mediatronix


Danas ćemo razgledati jedan dječji kasetofon sa funkcijom snimanja i reprodukcije zvuka iz 1993. godine, kineski izvozni proizvod široke potrošnje pod oznakom Mediatronix. Sličan kasetofon već smo opisali u objavi Dječji kasetofon SC8470.

 

 

Jednako kao i kod modela SC8470 kasetofon je mono izvedbe, a mehanizam ima pet tipki upravljanja: stop i izbacivanje kasete, premotavanje naprijed, premotavanje natrag, reprodukcija i snimanje. Za snimanje je opremljen odvojivim mikrofonom (koji ovdje nedostaje), a od ostalih kontrola i priključaka ima potenciometar za glasnoću, LED indikaciju uključenosti i snimanja te utičnicu za mikrofon i vanjsko napajanje (DC 6V).

 

Pinch roller sa Capstanom, glava za reprodukciju/snimanje i permanentni magnet za brisanje.

 

Mehanizam kasetofona se konstrukcijski razlikuje od onoga u modelu SC8470, no to je mehanizam približno iste složenosti te iste klase kvalitete. I ovdje imamo jednu zajedničku mono magnetsku glavu za snimanje i reprodukciju te mali permanentni magnet za brisanje i predmagnetizaciju trake. Ovo je najjednostavnija moguća kombinacija magnetskih glava koja naravno daje i najlošije rezultate. Permanentnim magnetom za predmagnetizaciju trake postiže se samo jednosmjerna magnetizacija koja sužava frekvencijski opseg snimanja zvuka, a magnet često nije dovoljno snažan da u potpunosti homogeno predmagnetizira traku (ili s vremenom izgubi snagu) pa se često kod novog snimka u pozadini još čuju tragovi prethodnih snimaka. Puno bolji način predmagnetiziranja i brisanja trake je izmjeničnim VF strujama preko posebne elektromagnetske glave. Ipak, permanentni magneti pojednostavljuju i pojeftinjuju konstrukciju kasetofona pa se koriste u modelima gdje kvaliteta snimke nije od prioritetnog značaja.

 

 

Zajedničko pojačalo za snimanje i reprodukciju se bazira na integriranom krugu KA2201. Ovaj čip u DIP-8 kućištu sadrži audio pojačalo u B-klasi izlazne snage do 1,2 W (9 V, 8 Ω). U našem slučaju sa napajanjem od 6 V i zvučnikom od 8 Ω izlazna snaga je do 0,5 W.

Osim pojačala sa KA2201 na pločici je još jedan tranzistor (S9014) koji vjerojatno radi kao mikrofonsko pretpojačalo.

 


 

U 1990-tim godinama se prodavalo puno međusobno vrlo sličnih modela dječjih kasetofona (većinom uvezenih iz Kine) koji su očito bili omiljena igračka tadašnje generacije djece. Kasetofonski mehanizam i elektronika pojačala su kod dječjih modela naravno napravljeni što jednostavnije i što jeftinije, no puno bolji nisu bili ni sklopovi jeftinijih komercijalnih kasetofona i Walkmana.

Ipak, do sada nisam naišao niti na jedan kasetofonski mehanizam iz 1990-tih godina (osim dječjih) koji bi imao običan permanentni magnet za brisanje i predmagnetizaciju umjesto elektromagnetske VF glave, a Walkmani su uglavnom imali stereo glave i pojačala. Elektronika takvih uređaja bi osim osnovnog mono ili stereo pojačala sadržavala VF oscilator i najčešće neku regulaciju i stabilizaciju brzine vrtnje elektromotora. Bolji kasetofoni su imali zasebna pojačala za snimanje i reprodukciju, šumne filtre i filtre za prilagodbu audio frekvencijskog odziva određenom tipu kasete.

Sve u svemu za kasetofon je potrebno ugraditi relativno složen mehanizam pogona trake bio on dječji ili nešto bolje kvalitete. To je uvijek kombinacija pokretnih metalnih, plastičnih i gumenih dijelova sklonih trošenju i propadanju. Originalni zamjenski dijelovi za kasetne mehanizme se odavno ne proizvode, no još se mogu kupiti setovi raznih pogonskih gumica, 3D printani zupčanici za popularnije modele i naravno bolje ili lošije sačuvani originalni mehanizmi i dijelovi. No i uz sve to, sve manje je entuzijasta koji će se upustiti u rastavljanje, sastavljanje, temeljno čišćenje i ostale rekonstrukcije ovakvih mehanizama.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.