Elektronički zvučni efekti


Danas ćemo razgledati jednu elektroničku dječju igračku koja generira zvukove bubnjeva i udaraljki. Mogli bi reći da se radi o svojevrsnoj drum ili ritam mašini kakva se koristi za kompilaciju elektroničke glazbe. Nema nikakve natpise no posve sigurno potječe iz 1990-tih godina i vjerojatno je generički kineski proizvod. Čini se da vanjskim dizajnom kopira radio-kasetofon Sony CFS-2050.

 

 

Naša drum mašina može generirati četiri osnovna zvuka raznih udaraljki ali i nekoliko gotovih ritmova sastavljenih od ta dva zvuka. Također, zvuk je popraćen i svjetlosnim efektom (stroboskop). Zvukovi su naravno vrlo „jeftini“ i jedva se raspoznaju dva bubnja, činele i još jedan zvuk koji nisam uspio prepoznati. Evo kratkog videa kako to sve radi …

 

 

 


 

Nekada sam znao spasiti (pokupiti) iz smeća ovakve igračke sa zvučnim efektima. Ideja je bila izvaditi elektroniku iz tih šarenih plastičnih kućišta i ugraditi u neko ozbiljnije kućište sa boljim kontrolama. Time bi se dobila specifična audio komponenta za amatersko (zabavno) kreiranje elektroničke muzike (ili bolje rečeno elektroničke buke). Svojevremeno sam imao projekt Dub sirene kakvu za stvaranje muzike koriste i neki profesionalni glazbenici, te projekt Theremin što je također jedan dosta specifičan i rijetko korišten muzički instrument.

Danas su naravno po vrlo pristupačnim cijenama dostupne najrazličitije ritam i drum mašine kao i sva sila drugih generatora zvukova za stvaranje elektroničke glazbe i svakako da je nešto te razine za profesionalnu upotrebu neisplativo i nemoguće napraviti u samogradnji. Međutim, svaki dugogodišnji elektroničar je kroz karijeru nakupio svu silu raznih sklopki, potenciometara, indikacijskih lampica i drugih što funkcionalnih što dizajnerskih elemenata sa prednjih ploča starih uređaja, a koje sasvim sigurno neće nikada (stići) iskoristiti u svojim projektima. Upravo gradnja neke ritam mašine i Dub sirene može korisno iskoristiti veliki broj tih komponenti.

Također, nakupe se kroz desetljeća razni elektronički uređaji koji su izgubili svaku svoju uporabnu vrijednost ali imaju lijepo i bogato dizajnirane prednje ploče. Neki od takvih uređaja su primjerice Upravljačka ploča za kuglane Vollautomat Schmid ili pak upravljačka ploča nekog kombajna Iskra Monitoring Tip 209 koje sam nekom prilikom našao na nekom buvljaku. Bilo bi zgodno svakoj tipki ovih pultova dodati neki zvučni efekt te time posve neiskoristiv komad elektronike pretvoriti u nešto nesvakidašnje i zabavno.

Stare komponente i dijelovi starih uređaja sami po sebi često nemaju nikakvu praktičnu funkciju ni iskoristivost. Ista stvar je i sa oštećenim i nekompletnim elektroničkim igračkama. Međutim, kad se ova dva „smeća“ kombiniraju zajedno, mogu se dobiti unikatne i zabavne tvorevine popularnog vintage ili steampunk dizajna sa jedinstvenim potpisom autora.

 


 

 

U unutrašnjosti naše igračke očekivano nalazimo mikrokontroler u COB izvedbi što je baza čitavog elektroničkog sklopa. Time ovdje nema ničeg zanimljivog za proučavanje ili edukaciju. Izvaditi ćemo tu malu pločicu iz kućišta, označiti sve žice, te istu spremiti za neki budući projekt. Kada skupim nekoliko ovakvih pločica sa zvučnim i svjetlosnim efektima, onda mogu krenuti sa kombiniranjem i ugradnjom istih na neku zgodnu elektroničku ploču sa puno tipki, sklopki, potenciometara, analognih instrumenta i svjetlosnih indikacija 🙂

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.