Fishing bite alarm JsFun JHA-637


Danas ćemo razgledati jedan elektronički detektor i indikator (senzor) zagriza ribe kod ribolova na štap. Oznaka našeg modela je JsFun Fishing JHA-637, a radi se o jeftinom kineskom generičkom proizvodu koji je i danas dobavljiv za kupnju.

 

 

Indikacija zagriza ribe je svjetlosna (treptajuća plava LED) i zvučna (piskavi kratkotrajni tonovi). Tipkom „V“ se bira između šest nivoa jačine zvučne indikacije uključujući i opciju bez zvučne indikacije (samo svjetlosna indikacija). Tipkom „T“ se bira šest različitih tonova zvučne indikacije, a razlika se očituje u broju ponavljajućih „piskova“ (od 1 do 6) s time da kako odaberemo veći broj piskova tako su i tonovi istih nešto viši. Tipkom „S“ se bira šest razina osjetljivosti detektora. Razlike između razina osjetljivosti se odnose se na brzinu kretanja najlona preko senzorskog valjčića.

Lijeva plava LED je kontrolna za podešavanje željenih „V“, „T“ i „S“ parametara, a desna plava LED svijetli prilikom indikacije zagriza ribe. Kada se jednom detektira zagriz ribe, ostaje trajno treperiti lijeva plava LED. Ovo je korisno ako ribič nije bio u blizini štapa u trenutku kad je detektiran zagriz ili se lovi sa više štapova jedan do drugog (svako na svojem senzoru) pa ne bi bilo jasno koji se senzor aktivirao. Resetiranje aktivacije zagriza se vrši pritiskom na bilo koju tipku ili ponovnim isključenjem/uključenjem senzora.

 


 

 

Senzorski element je reed-relej kojeg aktivira mali magnet spregnut na rotirajuću vodilicu, a koju okreće ribički najlon kako klizi po njoj. Ovo je jednostavan i posve efikasan sistem detekcije bilo kakvog povlačenja ribičkog najlona, a do čega dolazi kod zagriza ribe.

 

Mali permanentni magnet spregnut na rotirajuću vodilicu služi kao senzoski element povlačenja ribičkog najlona.

 

Na gornjim slikama vidimo da je položaj rotirajućeg magneta na samom rubu tijela reed-releja (slika lijevo). Čak i kad se okrene vodilica najlona sa magnetom za 180° (što nikako ne odgovara poravnanju vodilice sa otvorom na kućištu) opet se magnet vrti na rubu tijela magneta.

Napravili smo mali test i našli da magnet aktivira reed-relej i kad je odmaknut 1 cm od krajnjih rubova tijela releja. Praktično će ga aktivirati postavljen na rubovima gdje završavaju lemni kontakti. Očito je ovo kombinacija relativno snažnog permanentnog magneta i vrlo osjetljivog reed-releja. Stoga se nije vodilo puno računa o preciznoj montaži ova dva elementa, a jednako tako je moguće da bi senzor bio previše osjetljiv da je magnet postavljen na sredini tijela reed-releja.

 

 

Elektronički elementi su zaliveni nekom prozirnom smolom kako bi bili više otporni na vlagu.

 

Elektronika se bazira na jednom integriranom krugu bez ikakvih oznaka. S obzirom da imamo vrlo malo vanjskih elementa, a sam uređaj ima relativno puno funkcija, onda nema nikakve sumnje da je ovo neki namjenski mikrokontroler. Isti se napaja preko regulatora napona 5 V (U1), a ugrađena je i dioda (D1) za zaštitu od pogrešnog polariteta priključivanje baterije 9 V. Osim regulatora napona, na pločici je još jedan tranzistor (Q1) koji služi kao driver za piezo zvučnik, ali ne izravno nego preko malog autotransformatora (vidi se na slici lijevo ispod tipkala Power). Time je postignut najbolji mogući prijenos energije (pravokutnog napona) sa tranzistora na piezo zvučnik. Svi kondenzatori na pločici su u funkciji filtracije napona napajanja, a otpornici ograničavaju struju kroz LED diode i bazu Q1.

Izmjerili smo da mikrokontroler u stand-by modu troši manje od 3 µA struje, a najveća potrošnja struje (najjači zvuk uz LED indikaciju) ne prelazi 10 mA.

 


 

Reed-releji se često koriste kao senzori na ovakvim uređajima. Oni jednostavniji modeli imaju samo jedan zvuk i LED indikaciju. Elektronički sadrže samo jedan relaksacijski oscilator (najčešće sa logičkim integriranim krugovima), a reed-relej jednostavno uključuje i isključuje napajanje oscilatora. Naravno, relej također može uključivati logičku jedinicu ili nulu za elektroničku aktivaciju oscilatora.

Ipak, sve opisane funkcije i načini indikacije koje ima naš  JsFun Fishing JHA-637 su svakako poželjne i ribič može odabrati one koje mu (trenutno) najbolje odgovaraju. Kad bi htjeli napraviti uređaj sa svim ovim funkcijama pomoću diskretnih elektroničkih elemenata to bi bio prilično složen elektronički sklop. Mikrokontrolerom pak se sve ovo rješava na vrlo jednostavan i elegantan način.

Naš uređaj ima na donjoj strani malu utičnicu na koju se preko žica može spojiti dodatna LED dioda za daljinsku indikaciju. Bolji uređaji ovog tipa imaju bežične module koji ribiču mogu slati svjetlosne i zvučne signale detekcije na određene udaljenosti. Tako isti ne mora cijelo vrijeme biti uz svoje štapove za pecanje, nego primjerice može početi sa laganom pripremom roštilja ili kakvog ribljeg lonca i prije nego je riba uhvaćena. Pripremati „roštilj za zeca koji je još uvijek u šumi“ možda nije uputno, no pripremati roštilj za ribu prije nego je upecana nije nikakav problem uz ovakve uređaje 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.