Dječji kasetofon SC8470


Danas ćemo razgledati jedan dječji kasetofon sa funkcijom snimanja i reprodukcije zvuka iz 1990-tih godina.

 

 

Zanimljivo je da se sklopka za uključenje napajanja nalazi „skrivena“ ispod baterija. Ovo je vjerojatno neki vid roditeljske zaštite.   

 

Kasetofon je mono izvedbe, a mehanizam ima pet tipki upravljanja: stop i izbacivanje kasete, premotavanje naprijed, premotavanje natrag, reprodukcija i snimanje. Za snimanje je opremljen odvojivim mikrofonom, a od ostalih kontrola i priključaka ima potenciometar za glasnoću, LED indikaciju uključenosti i snimanja te utičnice za slušalice i vanjsko napajanje (DC 6V).

 

 


 

Pinch roller sa Capstanom, glava za reprodukciju/snimanje i permanentni magnet za brisanje. Guma na pinch rolleru je puknuta, pukla je i jedna pogonska gumica, mehanizam je prljav, a metalne dijelove je počela nagrizati korozija.

 

Kasetofon ima jednu zajedničku mono magnetsku glavu za snimanje i reprodukciju te mali permanentni magnet za brisanje i predmagnetizaciju trake. Ovo je najjednostavnija moguća kombinacija magnetskih glava koja naravno daje i najlošije rezultate. Permanentnim magnetom za predmagnetizaciju trake postiže se samo jednosmjerna magnetizacija koja sužava frekvencijski opseg snimanja zvuka, a magnet često nije dovoljno snažan da u potpunosti homogeno predmagnetizira traku (ili s vremenom izgubi snagu) pa se često kod novog snimka u pozadini još čuju tragovi prethodnih snimaka. Puno bolji način predmagnetiziranja i brisanja trake je izmjeničnim VF strujama preko posebne elektromagnetske glave. Ipak, permanentni magneti pojednostavljuju i pojeftinjuju konstrukciju kasetofona pa se koriste u modelima gdje kvaliteta snimke nije od prioritetnog značaja.

 


 

 

Zajedničko pojačalo za snimanje i reprodukciju se bazira na integriranom krugu LS2212. Ovaj čip u 9-pinskom SIP kućištu je kompatibilan sa KA2212, AN7112, LA4140, TA7313 i sličnim integriranim pojačalima sa oznakama drugih proizvođača. Čip sadrži audio pojačalo u B-klasi izlazne snage 0,5 W (6 V, 8 Ω). Razvijen za upotrebu u prijenosnim baterijskim radio prijemnicima i kasetofonima, no ovi čipovi su se ugrađivali u različite tipove jeftinijih radio uređaja, kasetofona, pa čak i u prijenosne televizore iz razdoblja od kraja 1970-tih do početka 2000-tih godina.

Osim pojačala sa LS2212 na pločici su još dva tranzistora (S9014) od kojih jedan vjerojatno radi kao mikrofonsko petpojačalo, a drugi kao dodatno pojačalo za magnetsku glavu.

 

 


 

U razdoblju 1980/90-tih godina iz Kine se uvozilo više sličnih modela ove igračke. To nije morao uvijek biti generički kineski proizvod, nego proizvod po licenci/patentima renomiranih evropskih ili američkih proizvođača igračaka izrađen u Kini.  Za dječji uzrast ovo je svakako mogla biti zabavna igračka kojom se razvijaju sklonosti prema novinarskoj, komentatorskoj ili estradnoj branši ili se iz čiste zabave snimaju razni zvukovi iz prirode i okruženja.

Za elektroničare su pak ovakvi jeftini dječji kasetofoni praktičan primjer kako se može konstruirati jedan takav uređaj sa minimalnim brojem što jeftinijih komponenti, odnosno kako dizajnirati elektronički sklop kada je niska cijena puno veći prioritet od kvalitete i performansi uređaja.

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.