Vojni radioprijemnik Ra 200


Danas je nabavljen prijemnik i antenska kutija iz seta švedskog vojnog kratkovalnog primopredajnika Ra 200 iz 1960-tih godina.

 

 

Primopredajnik Ra 200 se razvijao u periodu od 1953. do 1957. godine u švedskim tvrtkama Standard Radiofabrik AB i kasnije u Standard Radio & Telefon AB. Prvi primjerci su švedskoj vojsci isporučeni 1958. godine. Nakon šest godina upotrebe uočeni su određeni nedostaci i loše strane uređaja Ra 200, te se 1964. godine krenulo u modifikacije i redizajn istih. Proces je završen 1968. godine u švedskoj tvrtci Telub, a redizajnirani uređaji su dobili naljepnicu koju vidimo lijevo od skale. Proizvedeno je oko 2000 kompleta primopredajnika Ra 200.

 

Upozorenje! Ovaj prijemnik je modificiran. Može se koristiti samo sa modificiranim predajnikom.

 

Radio set Ra 200 se sastoji od četiri uređaja: prijemnik, predajnik, antenska kutija i baterijsko napajanje. S obzirom da su sva četiri uređaja odvojene jedinice, primopredajnik se može koristiti u simpleks i dupleks načinu rada. U dupleks načinu rada prijemnik i predajnik moraju imati zasebne antene i raditi na različitim frekvencijama. Također, prijemnik se može koristiti i kao samostalni uređaj samo za prijem (kao u našem slučaju) dok se predajnik ne može koristiti samostalno jer se napaja preko DC/DC pretvarača ugrađenog u prijemnik.

Ra 200 radi u frekvencijskom opsegu 2 – 8 MHz, AM telegrafijom (A1) ili AM telefonijom (A3). Predajnik je snage 8 W (0,5 W reducirana snaga). Napajanje je preko Ni-Fe (kasnije Ni-Cd) akumulatora 7,2 V / 22 Ah ili preko generatora na pedale. Za upotrebu u vozilima koristi se poseban DC/DC pretvarač sa 12/24 V na 7,2 V.

Za prenošenje kompleta Ra 200 predviđena su četiri vojnika:

  • prijemnik, predajnik, antenska kutija i antenski nosač (težina oko 16 kg)
  • kutija sa priborom kao što su antene, kablovi, MTK, tipkalo za telegrafiju i drugo (težina oko 10 kg)
  • dvije ili tri akumulatorske kutije (težina oko 9 kg)
  • generator za napajanje, pogon pedalama u sjedećem položaju (težina oko 13 kg)

 

 


 

 

 

Priključci i kontrole na prednjoj ploči:

  • MATARLEDN – antenski priključak
  • ANSL SÄNDARE – priključnice za spajanje predajnika
  • A1 HÖGSEL / A1 / A3 / A3 HÖGSEL – sklopka za izbor vrste AM modulacije: A1 telegrafija visoka selektivnost 2 kHz, A1 telegrafija standardna selektivnost 4 kHz, A3 telefonija standardna selektivnost 4 kHz, A3 telefonija visoka selektivnost 2 kHz
  • FREKVENSOMRÄDE – izbor prijemnog frekvencijskog opsega (2-3 MHz, 3-4 MHz, 4-5 MHz, 5-6 MHz, 6-7 MHz, 7-8 MHz), odabrani opseg je vidljiv na skali
  • GRÖN=TORR / SKÄR=FUKT – indikator vlage, zelena=suho / roza=vlažno
  • BELYSNING – tipkalo za osvjetljenje skale
  • LJUDSTYRKA – potenciometar za jačinu zvuka
  • KALIBRERING – tipkalo za uključenje oscilatora za kalibraciju skale
  • FREKVENS kHz – gumb za odabir prijemne frekvencije
  • priključak za baterijsko napajanje
  • HANDGENERATOR – priključak za napajanje preko generatora na pedale
  • MF-AKR-LF – servisni priključak
  • HÖRTFN – priključak za telefonsku slušalicu
  • HÖGT – priključak za zvučnik
  • LINJE – linijski telefonski priključak
  • SM-OMK – priključak za mikrofonsko-telefonsku kombinaciju MTK (primopredajnik)
  • TGF-NYCKEL – priključak za telegrafsko tipkalo (primopredajnik)

Sklopka za izbor vrste rada (bijele oznake se odnose na izravan rad sa primopredajnika, a žute oznake se odnose na daljinski rad preko žično spojenog poljskog telefona):

  • FRÅN / LINJEN TILL – radio prijemnik je isključen ali je moguća žičana komunikacija sa linijski spojenim poljskim telefonom
  • SIMPLEX / LINJEN TILL SM-OMK AV SIGNALIST – Simpleksni način rada / također daljinski preko MTK spojene na priključak SM-OMK
  • DUPLEX / LINJEN FRÅN – Dupleksni način rada / daljinski dupleksni rad preko poljskog telefona je isključen
  • DUPLEX / LINJEN TILL – Dupleksni način rada / također moguć daljinski preko poljskog telefona
  • BÄRVÅG UT OMODULERAD / LINJEN TILL – komunikacija sa linijski spojenim telefonom uz slanje nemoduliranog nosioca, kao indikacija da je žična linija u funkciji (bez prekida)

 

 

Radio prijemnik Ra 200 se bazira na 12 elektronskih cijevi. Također su ugrađene dvije germanijske diode OA259 za AM demodulaciju i kalibracijski oscilator. Isto tako, DC/DC pretvarač napona potrebnih za napajanje elektronski cijevi je potpuno poluvodički sa germanijskim tranzistorima 2N277 u oscilatoru i germanijskim ispravljačkim diodama SL593-A (1N93).

 

 

Izveli smo blok shemu koja pregledno prikazuje sklopove prijemnika. U osnovi je to superheterodinski prijemnik sa jednim miješanjem za frekvencije 2-4 MHz i dva miješanja za frekvencije 4-8 MHz. Vidimo da promjenjivi oscilator za odabir frekvencije (VFO) radi u opsegu od svega 1 MHz (2,5-3,5 MHz) što olakšava njegovu elektroničku i mehaničku izvedbu za stabilan rad. Međutim, frekvencijski opseg 2-8 MHz je zato također morao biti podijeljen na opsege širine 1 MHz, dakle na ukupno šest opsega. Viši opsezi (4-8 MHz) se prvo miješanjem sa odgovarajućim kristalnim frekvencijama smanjuju na opsege 2-3 MHz i 3-4 MHz koje imamo i sa nižeg frekvencijskog opsega. Ova dva opsega  se miješaju sa frekvencijom VFO-a tako da se u jednom slučaju filtrira zbroj frekvencija, a u drugom slučaju razlika frekvencija dobivena miješanjem. Tako je izlazna MF uvijek jednaka i iznosi 500 kHz. Možemo reći da je ovo jednostruki superheterodin sa predmiješanjem viših frekvencijskih opsega iako marketinški puno bolje zvuči da je to dvostruki superheterodin.

Prijemnik ima dva stupnja selektivnog RF pojačanja i dva stupnja MF pojačanja. Kristalni filtar se uključuje samo ako je potrebna uska frekvencijska propusnost, odnosno veća selektivnost prijema (2 kHz) dok je za standardnu propusnost (cca 4-5 kHz) ovaj filtar isključen.

Naš primjerak prijemnika Ra 200 je iznutra u posve očuvanom stanju i moguće da nikad nije ni bio u upotrebi (vojne zalihe). Kao i kod većine drugih vojnih uređaja unutrašnja konstrukcija i raspored sklopova je takav da se maksimalno olakša izmjena elektronskih cijevi (kao potrošnih komponenti), dok su tvornički podešeni osjetljivi sklopovi (VFO, RF i MF stupnjevi) oklopljeni i osigurani tvorničkim plombama koje su ovdje još uvijek netaknute. Iako se blokovi prijemnika relativno lako rastavljaju (spojeni su konektorima i pokojom zalemljenom vezom) ovdje ipak nećemo ići u detaljno rastavljanje svih sklopova. Razlog za to je veliki broj podesivih LC krugova koji su sa skalom i VFO-om međusobno spregnuti složenim mehanizmima precizno ugođenih zupčanika i drugih mehaničkih prijenosa. Koriste se dvostruki zupčanici kako bi se izbjegao bilo kakav prazni hod ili drift mehaničkog prijenosa. Osim toga, čitava konstrukcija je vrlo kompaktna i zbijena te postoji veliki rizik da napravimo neko mehaničko oštećenje zbog nepotrebnog rastavljanja čitavog uređaja.

 

 

Svakako bi bilo bolje prvo testirati i malo se poigrati ovim prijemnikom, a onda po potrebi ići u rastavljanja, podešavanja, zamjenu komponenti i slično. Testiranje ne predstavlja poseban problem jer se prijemnik napajanja istosmjernim naponom 7,2 V / 0,9 A i spreman za rad odmah nakon spajanja napajanja te slušalica ili zvučnika. Ugrađeni DC/DC pretvarač daje sve potrebne napone za elektronske cijevi (+90 V, -90 V, +150 V), a grijači elektronki koji rade na nominalnim naponima u opsegu 1,4 – 6,3 V su serijskim i paralelnim kombinacijama sa otpornicima i balansnim elementima spojeni tako da se napajaju izravno sa 7,2 V.

 

DC/DC pretvarač napona.

 

DC/DC pretvarač napona.

 

DC/DC pretvarač je vrlo jednostavne konstrukcije. Primar transformatora napaja push-pull relaksacijski oscilator sa dva tranzistora 2N277. Na sekundarnoj strani pak se vrši standardno ispravljanje diodama i diodnim mostovima.

 

S unutrašnje strane poklopca kućišta montiran je apsorber vlage, nešto slično kao današnji Silica-gelovi.

 


 

A: sklopka za odabir načina mjerenja izlazne snage koja se prikazuje na instrumentu predajnika:

  • – mjerenje izlazne snage kod podešavanja predajnika na antenu
  • STRÖM – mjerenje izlazne snage predajnika u radu spojenog na antenu
  • KONSTANT – podešavanje predajnika na idealnom omskom opterećenju 50 Ω (dummy load)

B: 7-položajna sklopka za prilagodni transformator impedancije između predajnika i antene

C: kontinuirani mehanizam promjenjivih zavojnica u antenskom filtru

D: 11-položajna sklopka za izmjenu kondenzatora u antenskom filtru (kod prvih pet položaja kondenzator je izostavljen, kod slijedeća četiri položaja kondenzator se dodaje serijski u krug sa zavojnicom, a kod zadnja dva položaja kondenzator se dodaje paralelno nakon zavojnice)

 

 

Antenska kutija sadrži prilagodni antenski transformator i LC filtar, umjetno opterećenje 50 Ω i krug za mjerenje izlazne snage predajnika.

Mjerni krug mjeri izlaznu snagu predajnika, a ispravljeni antenski mjerni napon se šalje antenskim kablom na mjerni instrument ugrađen na prednju ploču predajnika. U mjernom krugu predajnika se zavojnicom prigušuje izmjenični antenski VF signal i preko iste propušta samo istosmjerni mjerni napon. Jednako tako je prema izlaznom stupanju predajnika kondenzatorom blokiran istosmjerni mjerni napon, a prolazi samo izlazni VF signal.

 


 

Za radio set Ra 200 se može naći i dobra tehnička dokumentacija, istina samo na švedskom jeziku, no i takva može poslužiti. Elektronička shema ionako govori više od riječi 🙂 Pa ipak, potrebno je uložiti malo truda i vremena da se shvate izvedbe svih sklopova i prepoznaju neke specifičnosti u dizajnu koje su prisutne kod svakog modela radio uređaja, koliko god se na prvi pogled sve činilo „već viđenim“. U tome je i čar proučavanja starih elektroničkih uređaja, a dakako i onih novih, odnosno barem kod onih kod kojih je uz modernu visoko integriranu „piko“-elektroniku bilo kakvo proučavanje uopće i moguće 🙂

 

 

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.