Uređaj za učenje telegrafije tip Z-1/66


Danas je nabavljen cijevni oscilator sa pojačalom namijenjen za učenje telegrafije oznake Z-1/66 hrvatskog poduzeća RIZ Zagreb iz 1966. godine.

 

 

Tvornica RIZ (Radio industrija Zagreb) nastala je 1948. godine. Proizvodni program tvrtke započet je proizvodnjom audio pojačala i zvučnika, a slijedili su gramofoni, radio i TV prijemnici te srednjevalni radio odašiljači. RIZ je također imao vlastitu proizvodnju elektronskih cijevi i tranzistora. U 1970-tim godinama RIZ je već potpuno prešao na tranzistorsku tehniku te proširuje proizvodnju na primopredajnike za vojne potrebe i potrebe civilnih državnih službi, razvija nove modele komercijalnih RTV prijemnika i kazetofona, također proizvodi svoje modele osciloskopa i kalkulatora. Na vrhuncu proizvodnje RIZ je zapošljavao 4000 radnika, a do 2020. godine proizvodnja tvrtke (RIZ-Odašiljači d.d.) svedena na KV i SV odašiljače, te brojila električne energije, kada je pokrenut stečajni postupak i za ovaj preostali ogranak tvrtke.

 

U kutu natpisne pločice našeg uređaja Z-1/66 uočava se dio loga sa stiliziranim simbolima za mikrofon i gramofon. Desno vidimo pločicu sa RIZ-ovog osciloskopa OS-157A na kojoj je otisnut cijeli logo (pogona) te tvrtke.

 


 

 

 

Kako je uobičajeno za domaće elektroničke proizvode do 1970-tih godina osim RIZ-ovih komponenti (zvučnik) nalazimo i komponente drugih proizvođača iz regije: slovenskih poduzeća Iskra (kondenzatori), Telekomunikacije (kondenzatori) i Elma (transformator), srpski EI Niš (elektronske cijevi), čehoslovačka Tesla (elektrolitski kondenzator), mađarski REMIX (potenciometri), talijanska Dielettra (kondenzatori).

 

 

Natpisna pločica sa mrežnog transformatora u uređaju RIZ Z-1/66. Slovenska tvrtka ELMA osnovana je 1948. godine te kroz čitavo razdoblje do danas proizvodi transformatore, prigušnice, zavojnice, releje, filtre i druge električne i elektroinstalacijske komponente.

 

Uređaj RIZ Z-1/66 se bazira na četiri elektronske cijevi: pentode EF 86 i EL 84, ispravljačica EZ 80 i indikacijska cijev „magično oko“ EM 84. Na kombinaciji ovih elektronskih cijevi konstruiran je veliki broj audio i gitarskih pojačala. Takvo pojačalo daje tipično oko 3 W izlazne snage na ulaznom naponu 100 mV RMS. S obzirom da naš uređaj nema nikakve natpise prva pretpostavka je bila da se i ovdje radi o nekom audio pojačalu za gramofon ili magnetofon ili o kakvom gitarskom pojačalu jer je ugrađen interni zvučnik. Međutim, zbunjuje ulazna priključnica označena sa „ULAZ ZA TASTER“.

Nakon što smo nacrtali elektroničku shemu bilo je jasno da se ovdje radi o uređaju za učenje telegrafije. Takav uređaj sadrži audio oscilator te pojačalo sa zvučnikom i služi za vježbanje kucanja telegrafije na sluh. Ovakvi uređaji svojedobno bili vrlo popularni i proizvodili su ih mnogi proizvođači. Tipični engleski naziv za iste je bio Code Practice Oscillator (CW Morse Code Practice Oscillator, CW Trainer Morse Code i slično).

 

 

Kao što se vidi na elektroničkoj shemi, pentoda EF 86 radio kao audio oscilator kojem se frekvencija može mijenjati promjenom kondenzatora preko tri sklopke BIRAČI BOJE TONA f1, f2 i f3. Time se odabere frekvencija oscilatora koja je najugodnija za slušanje. Oscilator se okida tasterom spojenim na priključnicu ULAZ ZA TASTER. Audio signal iz oscilatora dalje se vodi na izlazno audio pojačalo sa pentodom EL 84. Također, ovo izlazno pojačalo se može iskoristiti i za pojačanje drugih audio signala preko priključnice ULAZ ZA POJAČALO. Izlazni audio transformator ima tri sekundarna priključka. Na jedan je spojen niskoomski interni zvučnik (4,6 Ω DC otpor), na drugi je spojeno magično oko, a treći priključak vodi na vanjske priključnice sa stražnje strane. Ovdje se vjerojatno spajaju visokoomske slušalice pri čemu se interni zvučnik isključi sa sklopkom ZVUČNIK.

 

Sklopke za odabir frekvencije rada oscilatora (BIRAČI BOJE TONA f1, f2 i f3) ukapčaju tri kondenzatora. Dva kondenzatora su istih vrijednosti od 4,7 nF, a na trećem oznake više nisu čitljive (mjerenje pokazuje 15 nF). S obzirom da su dva kondenzatora istih vrijednosti onda se skopkama zapravo odabire željena kombinacija kondenzatora. Na slici desno se vide telefonske utičnice tipične za 1960-te godine.  

 

Transformator u krugu oscilatora sa pentodom EF 86.

 

Germanijska dioda AA 131 i ostali elementi za krug indikacijske elektronke EM 84 (magično oko).

 

 


 

Općenito gledano, svi uređaji za slušno učenje telegrafije bili su opremljeni audio oscilatorom promjenjive frekvencije (kontinuirano ili u nekoliko različitih frekvencija) kako bi operater podesio za sebe najugodniji zvuk. Izlazno pojačalo sa internim zvučnikom je uvijek imalo i kontrolu glasnoće. Osim priključnice za taster ugrađivala se i priključnica za slušalice tako da je operater mogao vježbati ili preko zvučnika ili preko slušalica. Bolji primjerci su imali i neku svjetlosnu indikaciju rada oscilatora. To je mogla biti obična žaruljica koja se uključivala paralelno sa tasterom ili kao u našem slučaju indikacijska elektronska cijev „magično oko“. Kod našeg uređaja RIZ Z-1/66 je praktično dodana i audio utičnica za izravan ulaz na pojačalo. Tako se može spojiti neki telegrafski taster sa vlastitim oscilatorom ili pak kakav drugi audio ulaz.

Kao što smo već spomenuli, sa ovom kombinacijom elektronskih cijevi gu se napraviti kvalitetna audio ili gitarska pojačalo snage 3-6 W. Poznati primjer je Mullard 3-3 pojačalo iz 1955. godine za kojeg se na internetu lako nalaze detaljne upute za gradnju.

 

 

Ipak, stari cijevni uređaji za učenje telegrafije su danas rjeđe sačuvani nego audio pojačala, te je svakako bolje ostaviti naš RIZ Z-1/66 u izvornom obliku, posebice jer se radi o uređaju domaće proizvodnje. S obzirom da nema puno pasivnih komponenti koje treba zamijeniti, a radi se o donekle specifičnom uređaju, ovo je onda odličan kandidat za neku buduću restauraciju 🙂

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.