Termometar Gossen Heraeus


Danas je nabavljen indikacijski instrument za termometar raspona 20 do 1050°C, njemačke tvrtke Gossen iz 1960-tih godina. Instrument je napravljen za njemačku tvrtku W.C. Heraeus Gmbh Hanau koja je osnovana 1851. godine i do danas je prerasla u tehnološki konglomerat za proizvodnju i obradu plemenitih metala i kvarcnog stakla te razvoj senzora i elektroničkih komponenti za industriju i medicinu.

 

 

Tvornicu električnih mjernih uređaja pod prvotnim nazivom Paul Gossen Co. KG (P. Gossen & Co KG) osnovali su 1919. godine inženjer elektrotehnike Paul Gossen i njegov partner Otto Cohn. Tvornica je proizvodila instrumente za mjerenje struje i napona, a od 1932. godine počela i proizvodnja električnih svjetlomjera. Od 1960-tih godina počinje prodaja i promjena vlasnika tvrtke Gossen. Tako je 1963. godine 70% tvrtke preuzeo Bergmann EW AG, a preostalih 30% Siemens & Halske AG. Dvije godine kasnije Bergmann je otkupio dionice Siemens & Halske. Godine 1970. tvrtka je preimenovana u Gossen GmbH. Početkom 1990-tih tvrtku Gossen GmbH preuzima Gebr Röchling KG i tako postaje dijelom Röchling grupe, jedne od vodećih industrijskih tvrtki u Njemačkoj.  Tijekom 1992. godine slijedi spajanje s tvrtkom Metrawatt, koja također pripada Röchling grupi i koja je prije bila jedan od najvažnijih konkurenata Gossenu u industrijskom sektoru. Tvrtka Gossen odustaje od svog sjedišta u Erlangenu i seli se u Nürnberg na lokaciju Metrawatt GmbH te ove spojene tvrtke nastavljaju poslovanje kao Gossen-Metrawatt GmbH. Krajem 1997. godine od tvrtke Gossen-Metrawatt GmbH formira se nova podružnica “Foto und Lichtmesstechnik” koja od tada djeluje kao neovisna tvrtka pod imenom Gossen Foto und Lichtmesstechnik GmbH.

 


 

 

Kao što se vidi na pločici instrumenta indikacijski instrument je predviđen za rad sa NiCr-Ni (tip K) termoelementom (termoparom). Maksimalna mjerna temperatura je 1050°C, puni otklon skale se postiže na (termoelektričnom) naponu od 42,45 mV, a unutrašnji otpor instrumenta je 150 Ω čemu treba pridodati i otpor poveznih vodova termoelementa sa instrumentom od 1 Ω.

 

 

Indikacijski instrument sadrži klasični mjerni sistem sa zakretnim svitkom. Izmjerili smo otpor svitka od 40 Ω i osjetljivost od 288 µA te serijski vezan žičani otpornik od 110 Ω. Prema podacima za termoelement tipa K za mjerni raspon 20 do 1050°C termoelektrični napon je raspona 0,798 do 43,211 mA.

Mjerenjem smo potvrdili da je instrument doista temperaturno kalibriran za termoelement tipa K, odnosno za naponski opseg 0,798 do 43,211 mA dok ispisana vrijednosti 42,45 mV odgovara temperaturi od 1030°C.

 

 


 

Žigovi za bakelitne i slične izolacijske materijale po njemačkom MPAD standardu otisnuti unutar bakelitnog kućišta instrumenta.

 

Kada nema puno elementa za određivanje razdoblja proizvodnje nekog starog električnog mjernog instrumenta onda kao grubi pokazatelj mogu poslužiti žigovi na bakelitnom kućištu. Ovdje vidimo njemačku industrijsku oznaku za elektroizolacijske lijevane predmete od bakelita i sličnih smola koju je Državni institut za ispitivanje materijala u Berlin-Dahlemu (MPAD) uveo 1924. godine. Ispitivanje takvih proizvoda od strane MPAD-a završilo je početkom 1960-ih godina pa ovo naš instrument svrstava u razdoblje od sredine 1920-tih do početka 1960-tih godina.

U samoj oznaci možemo razlučiti dvoznamenkastu šifru iznad stiliziranog slova M koja označava tvornicu (postrojenje) gdje je predmet izrađen, a šifra ispod M označava vrstu upotrijebljenog materijala. Ispitna oznaka stilizirano predstavlja slova MPAD. Na internetu se mogu pronaći dva originalna dokumenta sa popisom kodova i tvornica za izradu predmeta od bakelitnih i sličnih smola po MPAD standardu, jedan iz 1938. godine i jedan iz 1954. godine. Oznaka V5 je opisana u kasnijem dokumentu i odnosi se na “Betriebsgesellschaft der Fr. Möllerschen Werke GmbH., Abt IV: Kunstharzpreßwerk, Brakwede/Westf.”. Oznaka materijala 31 pak se odnosi na fenol ili krezol-formaldehidnu smolu ojačanu piljevinom (bakelit). Ovo naš instrument svrstava u razdoblje 1950/60-tih godina.

Oznaka 121 se može odnositi na oznaku kvalitete materijala ili neku drugu tvorničku oznaku.

 


 

Ovaj instrument je vjerojatno pokazivao temperaturu peći za taljenje platine, kvarcnog stakla i sličnih materijala po kojima je tvrtka W.C. Heraeus Gmbh bila poznata. S obzirom da ima lijepo dizajnirano kućište i skalu odlučili smo ga očistiti od ostataka boje koju je netko nanio neopreznim bojanjem metalnog kućišta za montažu instrumenta.

 

Oznaka B 3.64 mogla bi se odnositi na datumsku oznaku (ožujak 1964. godina) jer na osnovu svega što smo vidjeli ovaj instrument svakako pripada u 1950/60-godine.  

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.