Industrijski termometar Negretti & Zambra E-26918


Danas je nabavljen industrijski termometar (pirometar) oznake E-26918, proizvod engleske tvrtke Negretti & Zambra iz 1950-tih godina.

 

 

Tvrtku Negretti i Zambra osnovali su 1850. godine talijanski emigranti Henry Negretti (staklopuhač i proizvođač termometara) i Joseph Zambra (optičar i proizvođač barometara). Tvrtka se u početku primarno specijalizirala za proizvodnju barometara i termometara. Već na Velikoj izložbi 1851. godine Negretti i Zambra su postali jedini engleski proizvođači koji su dobili medalju za svoje meteorološke instrumente. Slijedom toga, tvrtka je imenovana optičarima i proizvođačima znanstvenih instrumenata Njezinog Veličanstva Kraljice Viktorije i njezinog supruga Princa Alberta. Također su dobivali narudžbe od Kraljevskog opservatorija i Admiraliteta.

Brzi rast tvrtke omogućio je da se Negretti i Zambra prepuste i svojoj strasti prema fotografiji otvaranjem fotografskog studija. To se pokazalo vrlo isplativom za tvrtku kada su 1854. godine dobili ugovor kao službeni fotografi za Crystal Palace Company. Postali su poznati po stereografskim snimkama tada novoizgrađene Kristalne palače u Londonu. Nakon toga, praktično niti jedan događaj ili izložba u Londonu nije protekla bez fotografija snimljenih kamerama Negrettija i Zambre. Osim toga, tvrtka Negretti i Zambra je financirala više ekspedicija u azijske i bliskoistočne zemlje u kojima su onda snimljene prve komercijalne fotografije. Henry Negretti je 1863. godine snimio prve fotografije Londona iz zraka iz balona.

Što se tiče inovacija na području znanstvenih instrumenta tvrtka Negretti i Zambra je konstruirala pomorski dubinski termometar za velike dubine i tlakove te Marine Gun Barometer specijalno dizajniran da izdrži naprezanja od pucnjave teških brodskih topova. Osim za pomorstvo tvrtka je razvila i aneroidne barometre za velike visine koji su se koristili kod prvih letova balonima. Katalog proizvoda iz 1908. godine uključuje razne vrste termometara, barometra, teodolita, dalekozora, mikroskopa, naočala, brodskih kompasa i matematičkih instrumenata. U katalogu iz 1921. godine tvrtka je predstavila preko dvadeset modela raznih tipova namjenskih teleskopa. Tijekom svjetskih ratova tvrtka je ostvarila značajne inovacije na polju ranih zrakoplovnih instrumenata uključujući specijalne termometre, pirometre, mjerače tlaka za ulje i gorivo, mjerače ubrzanja i slično. Nakon rata nastavljeno je s proizvodnjom industrijskih, znanstvenih, meteoroloških i aeronautičkih instrumenata te instrumenta za mjerenje parametara na zrakoplovnim motorima. Od 1980-tih godina počinju sve više rasti gubici tvrtke Negretti i Zambra da bi ju 1985. godine kupila srodna britanska tvrtka Meggitt Ltd.

 


 

 

 

Termometar E-26918 je raspona 0 do 300°C i vjerojatno je služio za mjerenje (kontrolu) temperature nekog industrijskog motora ili kakve komponente (medija) u nekom toplinskom sustavu.

 

 

 

Ako se pogleda malo bolje skala našeg instrumenta može se uočiti da je to u originalu bila skala raspona 0 do 1200°F koja je kasnije prepravljena u skalu raspona 0 do 300°C. Ovo nisu jednaki temperaturni rasponi jer 1200°F iznosi oko 649°C. To znači da se osim preinake skale morala napraviti i električna kalibracija instrumenta, odnosno promijeniti vrijednost internog otpornika serijski vezanog sa svitkom instrumenta.

 

 

Ovo je interna shema termometra Negretti & Zambra E-26918. Vidimo da su instrumentu serijski vezana dva otpornika. Jedan je precizni žičani otpornik, a drugi je vjerojatno termistorska žica za internu temperaturnu kompenzaciju i/ili otpornik za preciznu kalibraciju instrumenta.

 

Žičani otpornik ovdje ima naznačenu vrijednost od 316,3 Ω (originalna vrijednost), no on je ovdje reduciran odmatanjem žice za dobivanje otpora od 119 Ω. Mala žičana petlja na dvije središnje stezaljke pokazuje otpor od 1 Ω. To je vjerojatno termistorska žica za internu temperaturnu kompenzaciju i/ili otpornik za preciznu kalibraciju instrumenta.

 

U originalu je ukupni unutrašnji otpor instrumenta 333 Ω kako je naznačeno i na skali. Mjerenjem smo našli da je osjetljivost ugrađenog instrumenta 100 µA što znači da će se puni otklon skale (1200°F = 649°C) ostvariti na naponu od 33,3 mV. U našem slučaju skala je reducirana na 300°C, a interni otpornik na 119 Ω, što daje ukupni unutrašnji otpor od 137 Ω. To znači da je za puni otklon skale (300°C) potreban napon od 13,7 mV. Ovi naponi najbliže odgovaraju današnjim termoparovima tipa K.

 

 

Na naš instrument je bio vezan temperaturni senzor (vjerojatno termopar), no isti je neispravan te ne možemo potvrditi o kojem tipu se radi. 

 

 

Sa bočne strane se uočava mehanizam sa polugama kojima se namješta mehanička nula kazaljke instrumenta.

 

 

Mjerni sistem sa zakretnim svitkom je relativno velik sa velikom kazaljkom i širokim rasponom skale, no unatoč tome i dosta osjetljiv (100 µA). Kod takvih velikih i osjetljivih instrumenta je prilično zahtjevno izvesti dobro održavanje balansa i kompenzaciju inercije kretanja kazaljke. Zbog relativno velike dužine i mase kazaljke instrument je potrebno koristiti u strogo vodoravnom položaju jer će svaki nagib utjecati na balans i linearnost zakretnog sistema. Također, ovakav instrument nije upotrebljiv za mjerenje brzih promjena napona jer masivna kazaljka ima veliku inerciju. Za monitoring temperature to nije problem jer se te vrijednosti vrlo sporo mijenjaju, no ovakav instrument sasvim sigurno neće dobro raditi kao kakav VU-metar ili neki slični instrument za praćenje brzih promjena napona.

 

 

Na našem primjerku instrumenta otpao je jedan protuteg za održavanje balansa zakretnog sistema kojeg smo pronašli u unutrašnjosti instrumenta i vratili ga na mjesto.

 


 

 

Natpisi na prednjoj strani pločice skale sadrže neke skraćenice za koje ne možemo odrediti značenje. Interni otpor od 333 Ω (INT. RES. 333 OHMS) se svakako odnosi na unutrašnji otpor instrumenta, a vanjski otpor od 25 Ω (EXT. RES. 25. OHMS) se moguće odnosi na otpor NTC termistora ukoliko se u kombinaciji sa vanjskim napajanjem koristi kao temperaturni senzor umjesto termopara. Oznaka CORRECT AT 68°F označava da je deklarirana točnost pokazivanja temperature iznad 68°F (20°C). Vidimo i prepoznatljivi logo tvrtke Negretti & Zambra u obliku trokuta.

 

Sa unutrašnje strane pločice skale olovkom je ispisan serijski broj uređaja i oznaka modela instrumenta kojem pripada skala.   

 

Na armaturi (stator, permanentni magnet) instrumenta sa zakretnim svitkom također nalazi naljepnica sa ispisanim nekim brojčanim oznakama koje se vjerojatno odnose na serijski broj i tehničke/kalibracijske podatke o samom instrumentu. Ako je prva oznaka datumska onda ona ovdje više nije čitljiva.

 

Stator sa permanentim magnetom se ovdje vrlo lako odvaja od zakretnog sistema sa kazaljkom (rotor).

 

Sam mjerni instrument je kao što vidimo vrlo masivan i robustan no time je povećana tromost i inercija kod zakretanja svitka sa kazaljkom.

 


 

Industrijski termometar Negretti & Zambra E-26918 u osnovi je (mili)voltmetar sa instrumentom za zakretnim svitkom osjetljivosti 100 µA. Kao takav, uz odgovarajuće otpornike i skale može se koristi za mjerenje širokog raspona napona i struja.

Naš primjerak je već doživio jednu preinaku. Takve preinake većinom datiraju iz poslijeratnih godina kada je velik broj tvornica bio uništen, a nova proizvodnja se još nije razvila te su se masovno koristili dostupni instrumenti korišteni za dotadašnje vojne potrebe i iz ratnih zaliha.

Sam po sebi termometar E-26918 nema neke posebnosti, specifičnosti ili tehnička rješenja koje već nismo vidjeli kod ostalih instrumenata sa zakretnim svitkom iz toga doba. Najzanimljiviji je ovdje zapravo sam proizvođač, odnosno engleska tvrtka Negretti & Zambra koja je imala vrlo uspješnu i dugu tradiciju proizvodnje raznih tipova specijalnih i namjenskih termometara, barometara te sličnih mjernih instrumenta, a jednako tako je ostvarila i povijesne uspjehe na polju optike i fotografije.

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.